Zaanstad wil het eerste deel de straat Zaanderhorn (vanaf de Pieter Ghijsenlaan) op het Balkenhaventerrein onttrekken aan de openbaarheid. Het is een openbare weg, maar die heeft volgens Zaanstad echter “geen doel (meer) voor het openbaar verkeer, aangezien deze weg doodloopt.”

(Daar moesten wij over nadenken: doodlopende wegen hebben geen doel en kunnen daarom beter niet-openbaar zijn? Wij kennen tientallen doodlopende wegen in Zaanstad, en die zijn allemaal openbaar. Bovendien wonen er mensen – wat betekent het voor hen? En waarom loopt die weg eigenlijk dood?)

Zaanstad heeft een ander stuk van de (openbare) weg verhuurd aan North Sea Venue als parkeerterrein. De familie Groen-Guilazov die op Hemkade 51 woont, heeft bezwaar gemaakt, maar Zaanstad heeft dat terzijde gelegd. De familie vindt dat zowel de verhuur van een deel van de weg aan NSV als het aan de openbaarheid onttrekken van het eerste stuk ervoor zorgt dat zij niet goed bij hun eigen woning kunnen.

Het slepende dossier Hemkade, kost niet alleen veel geld en ambtelijke capaciteit, maar lijkt ook behoorlijk uitzichtloos getuige de niet aflatende stroom plannen, scenario’s, juridische procedures en handhavingsverzoeken. Zowel de familie Groen als Zaanstad menen overigens aan de winnende hand te zijn met juridische procedures. De familie zegt overigens mee te willen werken aan een uitkoop-oplossing, maar dat de gemeente dwars ligt bij de onderhandelingen die formeel niet eens zijn begonnen.

DZ: “Vragen, vragen, vragen”

Juliëtte Rot van DZ begrijpt niet waarom Zaanstad deze weg zonodig uit de openbaarheid moet halen. Het is gewoon een openbare weg, daar moest zelfs een rechterlijk uitspraak aan te pas komen om dat duidelijk te maken “We hebben tien jaar lang onafgebroken gestreden om duidelijk te maken dat het een openbare weg betreft, en nu ineens dit” zegt Rot. Ze wijst er bovendien op dat de woonwagenbewoners nu verplaatst moeten worden, “die woonrechten hebben op het terrein (geaccordeerd door de Staat der Nederlanden sinds 1923!)”.

Het dossier heeft ook geleid tot wrijving tussen het college en DZ, een partij die het altijd heeft opgenomen voor de familie Groen. Het college lijkt meer oog te hebben voor de belangen van de NSV. Rot: “maar waarom kan de familie Groen niet op deze plaats blijven wonen, maar is een discotheek die zich veel later op je terrein heeft gevestigd, leidend, zonder dat in enige visie of beleidsterrein dit vastgelegd is?” Rot vraagt zich ook af waarom de onderhandelingen met de familie Groen mislukten nog voordat die gestart waren: “Vragen, vragen, vragen en niemand wil eerlijk antwoord geven.”

DZ heeft ook vragen over het dossier en de onttrekking aan de openbaarheid. Zo constateert Rot dat de weg eigenlijk alleen maar doodloopt “vanwege de plaatsing van, volgens de rechtbank, illegale poorten en een hekwerk.”

Eigenlijk zou de weg niet alleen openbaar moeten blijven maar ook het doodlopen zou moeten worden beëindigd zodat de bewoners van Hemkade 51 een mogelijkheid hebben onbelemmerd door hek of poort hun woning te bereiken: “De originele route via het Zaanderhorn bij een gesloten poort is het enige theoretische alternatief.” DZ wil laten onderzoeken of er een andere ontsluitende weg aangelegd kan worden “om zodoende een volwaardige openbare toegang tot de woning aan de Hemkade 51 en overige percelen op het westelijke gedeelte van de landtong te garanderen.” Zo’n nieuwe weg wordt volgens Rot al in de ‘gebiedsvisie Balkenhaventerrein’ genoemd.

Groen: ’treiteren’

Elvira Groen stelde eerder bij het Zaanstad Beraad waar ze insprak over het voorgenomen besluit dat Zaanstad volgens haar de openbare weg naar het huis van de familie aan de openbaarheid wil onttrekken om op die manier een gerechtelijk vonnis te omzeilen waarbij Zaanstad illegale bouwwerken zou moeten verwijderen. “Ambtenaren lijken erop gebrand te zijn ons te treiteren en de toegang tot ons huis te barricaderen.”

Volgens Groen heeft de familie “sinds 2018 geen toegang meer tot ons huis en praktijk, vanaf dat moment is de woning versperd door illegale hekwerken”. Hulpdiensten zouden de familie hebben laten weten niet bij de woning te kunnen komen. De weg loopt overigens nu nog steeds dood en biedt op dit moment geen toegang tot de woning van de familie Groen.

Ook haar moeder, mevrouw Gilazowa-Groen, sprak in en vergeleek haar woning met een concentratiekamp, “ons leven is volledig afhankelijk van grillen en grollen van de buurman. Zaanstad is bezig ons gezin te vernietigen.”

Het besluit wordt donderdag 30 november in de gemeenteraad behandeld.

Rechts het deel dat aan de openbaarheid moet worden onttrokken, links woning familie Groen.
Zaanderhorn juli 2014: weg is doodlopend gemaakt met (illegale?) hekken
Zaanderhorn april 2023 (Google Streetview), hekken hebben een vrolijke beschildering gekregen.
Zaanderhorn april 2023 (Google Streetview), er wonen mensen en rijden auto’s.

Door Piet Bakker. Bronnen: stukken Zaanderhorn bij raadsvoorstel, zitting Zaanstad Beraad, vragen DZ, contact met Juliëtte Rot (DZ). Afbeeldingen uit Google Streetview.