Zaandijk 525! Filmpje!

Een toneelstuk, oud-Hollandsche spelen, twee feesttenten en een ontbijt voor alle Zaandijkers.

Wat een feest. Zaandijk is jarig en bestaat 525 jaar.

Buurman Koog vond het jammer dat die verjaardag een op de dag van de jaarlijkse braderie in oud-koog werd gevierd, maar soit. Zaandaik is goed voor Zaandaikers.

Verslag van: Robert van Tellingen

De familie Sman legde het meeste gewicht in de schaal bij het touwtrekken. Eerder wonnen ze ook al het levend tafelvoetbal, Mega-Jenga en Pictionary. Zij hadden zich goed voorbereid op de oud (nou ja, oud)-Hollandsche spelletjes en gingen er met de beker vantussen. Opvallende speler was Het Zaanse Bakkertje, dat alle personeel liet meedoen. Het schijnt dat die middag het Olijvenbrood voor de prijs van een Wortektjescake werd verkocht.

De fervente feestganger kon daarna met een paar lokale biertjes achter de kiezen genieten van een toneelstuk over de geschiedenis van de Zaanstreek.(Na het filmpje tikken we vrolijk door!)

Toegegeven, er is veel tijd en aandacht aan besteed, maar als je niet in de Zaanstreek geboren bent, zoals Maureen, die geboren is in Oeganda, maar getogen in de Domineestuin, dan is het best een zit.

De verdreven Spanjaarden, de tijd dat er “duizenden molens” aan de Zaan stonden, WO2, verweven in een soort oud-Hollandse klucht van een clubje toeristen op een bootje, met een Corry van Gorp-achtige hoofdrolspeelster, waarvan menig Zaandaiker man de rillingen krijgt. En dat alles geflankeerd door een band op rechts en beelden op een groot scherm op links. Vernuftig in elkaar gezet en met enkele tientallen vrijwilligers en figuranten enthousiast op de bühne gebracht. Het terreintje van AAK (waar eerder sinterklaas aankwam) verwordt nog tot een festivalterrein. Met 400 man was het uitverkocht. (voor vanavond schijnt er nog wel een kaart te krijgen te zijn).

Volgens de producer Richard Jansen een tikkie uit de hand gelopen. Doodzonde van het megalomane decor dat op een ponton in de Zaan is gehesen, maandag ligt het bij de stort, hoewel het schijnt dat het Zaandijkse Somass de geveltjes nog wel wil recyclen. De organisatie wilde de geschiedenis en toerisme met elkaar verweven omdat er in een honderdjaar oude brochure ooit stond dat er in de hele Zaanstreek van alles te doen is, behalve in Zaandijk. (Wij Zaandaikers houden dat graag zo). Oja, de Burgemeester van Zaandijk stopt ermee. Zo vertelt hij en passant. Jan Duyvis hangt zijn voorzitterspet aan de linden. In 1994, bij het 500-jarig bestaan van Zaandijk werd hij hiertoe verkozen en aangezien hij de 550 jaar waarschijnlijk net niet haalt vindt ie het wel mooi geweest.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Gaaf filmpje.
  Voor Pink Floyd liefhebbers ook interessant want we spelen ook ‘Atom Heart Mother’ met een blazerssectie!
  Er zijn nog kaarten te krijgen ‘aan de deur’ bij het AAK festivalterrein in Zaandijk.

 • Siem van Westen

  Jammer dat de verslaggever de spellen van de door familie Sman zo sterk gespeelde Zeskamp verwarde met de oud-Hollandse spellen 50 meter verder op hetzelfde grasveld . Voor de vele kinderen maakte dat niets uit. Zij hebben vermaakt met de stelten, hoepels springtouwen, loopringen en meer. Vanouds dus zonder snoertjes of beeldschermen. Zelfs menige ouder/grootouder kon de verleiding niet weerstaan om, zij het voorzichtig, weer eens op de stelten te gaan staan/lopen

 • Petra bakker

  Doodzonde van het megalomane decor dat op een ponton in de Zaan is gehesen, maandag ligt het bij de stort, hoewel het schijnt dat WerkTuig de makers van het decor zich hier over ontfermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *