Op donderdag 14 maart is het Zaanlands Lyceum aan de Vincent van Goghweg in Zaandam ontruimd vanwege kwikdeeltjes die de dag ervoor – woensdag 13 maart – waren gemorst in een klaslokaal. Het betreffende lokaal waar dit vrijgekomen is, blijft zes dagen gesloten.

Tijdens een les in de ‘oostgang’, waar alle science-vakken worden gegeven, is er kwik gemorst. Na dit incident heeft een andere klas nog les gehad in hetzelfde lokaal. Donderdag zijn uiteindelijk de hulpdiensten ter plaatse gekomen en op last van de GGD is uiteindelijk de hele school ontruimd.

De schoolleiding heeft samen met de GGD en de brandweer besloten dat de gehele school moet worden gereinigd. Rector Michel van Dijk laat ons weten:

“De reden voor de noodzaak van een volledige reiniging van de school is dat de leerlingen ongemerkt kleine deeltjes onder hun schoenen hebben verspreid door het hele gebouw. Deze deeltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar we willen geen onnodige risico’s nemen.”

De kosten van de reiniging zijn onbekend, maar de school gaat er vanuit dat de verzekering de kosten dekt.

Kwik is een zeer giftige stof die bij blootstelling aan mensen ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder neurologische schade, nierbeschadiging en in extreme gevallen zelfs de dood.

Door: Silva Honig (De Orkaan). Foto: De Orkaan.