ZaansePas gratis voor minima, voordeel voor iedereen

In september 2023 introduceert Zaanstad een eigen stadspas: de ZaansePas. Met je pas kan je korting krijgen bij winkels, horeca, musea, theater, (sport)activiteiten en uitjes in Zaanstad en omgeving.

De pas kost € 25 per jaar en is voor minima en mantelzorgers gratis. Op welke activiteiten kortingen worden gegeven is nu nog niet zichtbaar. Ook toeristen kunnen de pas aanschaffen.

Wethouder René Tuijn: “Zo hopen we dat alle Zaankanters nog meer gebruik gaan maken van al het moois dat de streek te bieden heeft. Ook als daar thuis minder geld voor is.”

De ZaansePas werkt via een app. Maar er is ook een fysieke pas. De pas is vanaf september 2023 te koop voor € 25,- per jaar (kinderen: € 10,-). Tot eind van dit jaar geldt er een korting: € 19,95 (kinderen: € 7,50). De pas is een jaar geldig.

25 procent korting

Om wat voor kortingen en gratis acties het gaat is nog onbekend. Dat wordt pas in september op de website gezet. Daar is overigens wel te lezen dat er al 17.500 ZaansePas-houders zijn. Bedrijven, winkels en instellingen die zich aan willen sluiten kunnen dat kosteloos doen. Ze moeten minstens 25 procent korting geven.

Inwoners van Zaanstad met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm) krijgen de pas gratis. Voor hen staan er ook extra’s op de pas, zoals de regeling Meedoen Zaanstad, waarmee kinderen en jongeren een jaar lang gratis kunnen sporten of aan cultuur deelnemen.

Mensen die in aanmerking komen voor een gratis pas en die bekend zijn bij de gemeente, krijgen begin september automatisch meer informatie thuis toegestuurd. Mensen die in aanmerking komen voor een gratis pas die (nog) niet bekend zijn bij de gemeente, kunnen de pas begin september via de gemeente aanvragen.

ZaanPas

Het bedrijf achter de pas is Groupcard. Volgens Zaanstad “hebben zij ruime ervaring met het ontwikkelen van regelingenpassen en lokale cadeaukaarten voor meerdere gemeenten. En met alle dienstverlening die daarbij hoort, zoals klantenservice, financiële- en administratieve afhandeling en marketing & communicatie.

Meer informatie over de ZaansePas staat op www.zaansepas.nl. Zodra de pas beschikbaar en te koop is, komt hier het volledige aanbod aan acties en kortingen op te staan.

In 2017 heeft Zaanstad al een pas voor mantelzorgers willen voeren, maar dat stuitte op veel problemen en ging dus niet door. Het bedrijf daarachter exploiteert overigens nog steeds de ZaanPas en gebruikt ook die merknaam voor haar website. Ook dit is een kortingspas voor inwoners en waarbij Zaanse bedrijven zijn aangesloten. Deze pas kost € 10.

Door Piet Bakker. Bronnen: persbericht gemeente Zaanstad, website ZaansePas, eerder berichtgeving op De Orkaan. Afbeelding: Zaanstad / ZaansePas (links wethouder René Tuijn).

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Nico Smit

  Dus je krijgt in 2023 20,2 % korting ( 25,00 – 19,95 = 5,05) op een ZaansePas die al meer dan 66 % is verlopen !!
  En dan krijgen de mensen recht op bezoek aan een museum in Zaanstad ??
  Ik zou graag willen weten van deze wethouder, hoeveel geld dit de gemeente gaat kosten.

  • Dimitrie Grinwis

   Ik lees nergens dat je per kalenderjaar een nieuwe pas moet kopen/ aanvragen. Ik ga er van uit dat de pas een heel jaar geldig is, bv. van 15 september 2023 t/m 14 september 2024.

  • Martina van Campen

   De korting geldt m.i. omdat nog niet bekend is wat je ervoor kunt krijgen. Aanloopkorting om mensen over de streep te trekken en meer bekendheid te genereren. Er staat bij dat hij 12 maanden geldig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *