Etro Vastgoedzorg uit Wormerveer heeft de Circular Economy Challenge van de metropoolregio Amsterdam gewonnen. Tijdens de slotbijeenkomst op het Hembrugterrein – een goed voorbeeld van hergebruik – hebben elf bedrijven de resultaten van hun inspanningen gepresenteerd.

Zij hebben gedurende vijftien maanden een concreet actieplan moeten maken voor circulair ondernemen dat in de praktijk uitvoerbaar moet zijn.

De Circular Economy Challenge is een initiatief van de Rabobanken in de Zaanstreek, Amsterdam, Amstel en Vechtstreek en Schiphol. Het doel is meer inzicht geven in de kansen voor circulair ondernemen en ondernemers hiermee aan de slag laten gaan. Uit de elf presentaties in het Taets Art & Event Park bleek dat er veel meer kansen en mogelijkheden zijn voor ondernemers die echt innovatief willen zijn en bereid zijn tot samenwerken. De belemmeringen zitten vooral bij opdrachtgevers die niet het lef hebben om aan iets heel nieuws te beginnen en in wet- en regelgeving die achterloopt bij nieuwe, kansrijke ontwikkelingen.

Meegroeien met de levensloop
Etro Vastgoed heeft een plan ontwikkeld voor circulair bouwen. Dat wil zeggen flexibel bouwen met zoveel mogelijk gebruikte materialen. Gebouwen en woningen moeten niet voor de eeuwigheid worden gebouwd, maar moeten zo geconstrueerd zijn dat zij makkelijk zijn aan te passen aan andere omstandigheden. Zo kunnen woningen ‘meegroeien’ met de levensloop van de bewoners.
Het publiek koos uit de elf presentaties drie favorieten: Etro Vastgoed, wegenbouwer KWS (hergebruik van asfalt) en een papierproducent die gebruikt (kantoor)papier verwerkt tot toiletpapier. Een jury met deskundigen ging in discussie met de genomineerden en vond dat het plan van Etro Vastgoed het beste voldeed aan de criteria voor succesvol circulair ondernemen.

Foto:  Edwin Schols, Rabobank Amstel en Vecht, Arnoud Walrecht (KPMG) en Dennis de Waart (Etro Vastgoed)

Door Jaap de Jong