Zaans Blauw op ‘postzegel’ Hogendijk

Op het stukje braakliggende grond aan de Hogendijk in Zaandam bij de Lage Horn en ’t Krimp komen waarschijnlijk zeven startersappartementen in een nieuwbouwcomplex dat ‘Zaans Blauw’ gaat heten.

De stijl is neo-Zaans en de kleur zou geïnspireerd zijn door het ‘Blauwe Huis’ van Monet dat even verderop staat aan de Hogendijk. Het huis krijgt drie woonlagen, een souterrain en een dakterras.

Volgens de plannen van Zaanstad gaat het om het perceel ‘naast Hogendijk 96’. Bij het kadaster zijn de huisnummers 94 en 92 al ingetekend met de aantekening ‘Bouwvergunning verleend, 2019’. Samen hebben 92 en 94 een oppervlakte van 146 m2. Het nieuwe gebouw wordt bijna 11 meter hoog.

De koopprijzen zullen tussen de € 170.000 en € 200.000 liggen volgens de gemeente.

“Met de initiatiefnemer zijn specifieke afspraken gemaakt dat de woningen alleen verkocht worden voor eigen bewoning en dus niet aan beleggers.”

Zaanstad moet voor de bouw het bestemmingsplan aanpassen. De gemeente stelt dat er veel behoefte is aan dit soort woningen en dat het plan een kwaliteitsverbetering voor Russische Buurt betekent. Daar zijn overigens niet alle omwonenden het mee eens:

“In februari 2018 zijn de bewoners in de directe omgeving van het onderhavige project geïnformeerd over het bouwplan. Huis aan huis heeft de ontwikkelaar persoonlijk de betreffende bewoners gesproken en een informatieve brochure overhandigd. De bewoners waren positief over het feit dat er starterswoningen worden gerealiseerd, maar hebben hun zorg geuit over mogelijke inkijk en schaduwwerking. Enkele omwonenden hebben prematuur een zienswijze ingediend tegen het plan.”

Hieronder de situatie nu, en daaronder een foto van eerder dit jaar (zonder bebossing).

In maart schreven we over het stukje grond en de nieuwe steegtrap ‘Krimpenbrug‘ die ernaast lag. Onder deze foto de situatie volgens het kadaster.

De nieuwe huizen komen op 92 en 94 (rood in de plattegrond). Het ‘Blauwe Huis’ van Monet staat op Hogendijk 78, de nrs Hogendijk 80 t/m 90 bestaan niet. Naast het nieuwe complex zitten de huizen op de Lage Horn 20 en 18.

De achterzijde, waar de tekenaar de achterplaats volgens ons wel erg ruim heeft ingetekend, rechts de Krimpenburg-trap. (afbeelding van de architect Ruben Wennekers).

In het gebied zijn tot dusver veel nieuwbouwplannen gerealiseerd of in aanbouw: aan het Czaar Peterpad/Krimpenbrug, Krimpenburg/Krimp en Hof van Monet aan de Hogendijk.

In 1920 zat op Hogendijk 92 melkhandel De Boer Jz. (links op de foto van het Gemeentearchief). Dat pand werd volgens het kadaster in 1884 gebouwd. Rechts de Hogendijk met de nummers 88 en 86 (bestaan nu niet meer) en links de Lage Horn met de nummers 20 en 18 (de nieuwe buren van Zaans Blauw).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *