Zaans Groen

‘Zaans Groen is niet lelijk’, wilden we tikken, want dat is wat we altijd zeggen. In dit geval ligt dat even anders.

Het groen op de foto van Willem Nak lijkt te walmen, oogt ongezond, smerig, papperig en armoedig.

Niet echt mooi vinden wij.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Peter Henkes

  En dan die vuilnisbelt die er bovenop drijft. Normaal staat groen ook voor duurzaam…..

 • l. Boonstra

  Het weer maakt dat algen en eendenkroos lekker kunnen groeien. En aangezien het een woekeraar is gaat dit vlot voor dit plantje. De enige oplossing is wegvegen en naar de biovergister. En aangezien je het niet in 1 keer weg krijgt moet dat gedurende langere tijd gedaan worden. Dat kost de belastingbetaler weer de nodige €’s of je moet het zo laten tot de kou het laat vergaan en het als een rottende laag op de bodem komt en je het later toch weg moet halen.

 • Jaap J. Boot

  Eendekroos zuivert het water, haalt er oa stikstof uit. Maak je niet druk om een beetje kroos, goed spul.

 • Bert Versteeg

  Dit is geen kroos maar blauwalg!
  De Zaan ziet er hier en daar ook groen van en het stinkt ook nog.

 • Kroos is natuurlijk, afval in de Gedempte gracht is veroorzaakt door varkens omdat ze niet netjes opgevoed zijn om het in de afval bakken te deponeren. Dit zie je in elke stad of dorp in Nederland.

 • Mari de Boer

  Helaas komen er steeds meer van die varkens in de wereld. De mannen en vrouwen van de schoonmaakploeg doen hun best maar zolang men alles op straat smijt is het een ongelijk gevecht.
  Waar is het toch misgegaan?
  Van het schoonste land met een dweil op de stoep zijn we een vies landje geworden.
  En maar klagen over ongedierte in de stad.

 • Anne de Jong

  Het begint met vervuild water, inderdaad stikstof. Dat maakt het water troebel wegens dat algen gaan woekeren want die lusten stikstof. De algen geven overdag met zon zuurstof af en nemen stikstof en co2 op. Ze groeien er op los, maar alleen de bovenste 30 cm water. Dieper komt de zon niet. En bij donker weer en snachts nemen ze zuurstof en stoten co2 uit. Eendenkroos is geen blauwalg maar een prima waterplant. Maar dekt het water af en remt dus de productie van zuurstof onder water. En inderdaad ze nemen stikstof als voedsel en remmen daarmee weer de groei van algen. Dus dat is goed want dan wordt het water helderder en bestaat de kans op het laten groeien van onderwater planten zoals Krabbescheer en Waterpest. Dus door kroos en algen woekering komt steeds minder zuurstof en meer co2 dus het water gaat rotten en alle vissen en andere waterdieren hebben het heel erg benauwd en worden ziek of gaan dood. Door de dichtzet van dit water al 10 jaar door de gemeente om een fietsbrug te kunnen afbouwen naast de primarius, wat maar niet lukt, en zit er geen doorspoeling meer naar de polder en kunnen de vissen niet vluchten naar beter water en sterven en zakken naar de zuurstofloze en water plantloze boden. En dat gaat stinken tussen de weggooi troep die onwetende winkel bezoekers laten vallen voor de geweldige opruimers die goed helpen boven water maar veel waait ook vanzelf weer in de slootjes. Vandaar gemeente bouw de fietsbrug naar het Rustenburg eindelijk af of graaf die sloot weer uit zodat er weer goede doorstroming komt en de vis kan vluchten naar beter water als het moet. Ik kan dan weer varen naar de Polder en genieten van de Zaanse natuur.

 • Kick van der Horst

  Kun je de bovenste vieze laag niet wegzuigen met zo’n rioolzuiger? Eerst grover zwerfvuil eruit vissen / zeven en dan die drab eraf?

 • Robin Blom

  Heeft vooral te maken met dat er geen stroming in het water is, de aansluiting naar de sloot bij station straat is nog steeds gedempt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *