Zaans ijs-icoon Gennaro Iaccarino overleden

Sommige smaakmakers zijn onvervangbaar. Gennaro Iaccarino, de ijscoman van de Zaanse Schans is gisteren in Amsterdam overleden. Hij werd 77 jaar. 

De Italiaanse Iaccarino kwam in 1970 naar Nederland. Met een vriend in een auto: hij moest mee, want hij was degene met een rijbewijs. Op de Amsterdamse Dam zag hij een man met een ijskar. De man schudde met een hoop munten in zijn zak en zijn interesse was gewekt. Hij leerde het vak van Mario Nannolo uit Zaandijk, en begon vrij snel voor zichzelf. Hij trok met een ijsfietskar door de wijken. 

Wel koos Gennaro voor een trommel waar andere ijsprofs gebruikmaakten van een bel. Toen in Zaandijk Elly Kluft voor 10 cent een ijsje kocht smolt hij. En zij gelukkig ook. Ze trouwden en kregen twee kinderen, Giovanna en Jacob Gigino.

Vanaf 1975 werd hij een vaste waarde op de Zaanse Schans. Eerst met de fietskar, later met zijn Piaggio Ape 50 Vespa. Hij bouwde het voertuigje hoogstpersoonlijk om tot ijskar. Met vlaggen (de Nederlandse en de Italiaanse), slingers, nepfruit, en krantenknipsels en foto’s, onder meer van zijn ontmoeting met onze koning en koningin. 

De Schans en haar bezoekers waren zijn leven en daar hoorden de eenden bij: die wisten niet hoe snel ze zich bij hem moesten melden als hij aan kwam rijden. 

Vorig jaar had hij eigenlijk zijn 50-jarige ijscomannen jubileum willen vieren, maar daar stak corona een stokje voor. Eerder al werd door Stichting de Zaanse Schans aangegeven dat er voor zijn kar geen plek meer was. Een Italiaan past immers niet in de 1850-beleving die ineens leidend was. Dit zelfs terwijl hij er al zat toen de Schans nog amper toeristen trok. 

De herinnering aan de Italiaanse ijscoman is vastgelegd op foto’s en filmpjes van mensen uit alle landen van over de hele wereld. En hij zit in ontelbare harten. Gennaro Iaccarino koos voor de Zaan, en hij kleurde haar.

Foto: Gemaakt door zijn kleindochter Janis Di Dato

Molenaar Sjors van Leeuwen van Molen de Huisman heeft een hoop mooie herinneringen aan ‘buurman’ Gennaro. Hij maakte deze foto:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De foto boven is ook gemaakt door zijn kleindochter Janis Di Dato. Dit is het origineel:

Janis Di Dato
Deel dit artikel:

110 reacties

 • J. G. Iaccarino

  Per sempre nell mio cuore Papá! ❤️🇮🇹
  TVB!!!

  Mooi stukkie, dank hiervoor!

 • Erik Schouten

  Toch jammer, weer een markante zaankanter minder.
  Met oprechte deelneming aan de nabestaanden

 • A.Lootsma

  Een fantastische en legendarische man was hij. Met het overlijden van Gennaro is een toeristisch stukje Zaanse Schans verdwenen.De familie Laccarino gecondoleerd en veel sterkte met dit verlies.

 • Ron van wijngaarden

  Het was onze vriend en dorpsgenoot en we kwamen er bijna dagelijks bij hem een ijsje halen

  • Len Thesing

   Veel sterkte voor de familie.
   Aardige man met heerlijk ijs.
   Ik kwam wel een ijsje eten op mijn Garelli bromfiets dat vond hij leuk.
   In Italië reed hij ook op Garelli.
   Mooie herinneringen!

  • Marion Ligtenberg Koene

   Ik wil de familie condoleren met dit grote verlies. Ben de kleindochter van Mario Nannolo en vond het heel leuk dat mijn opa’s naam genoemd werd. En dat hij de raad van mijn opa opgevolgd heeft!!!! Ik wens jullie. Heelveel sterkte
   Marion Ligtenberg Koene

 • Til Gruijs

  Hij was onze achterbuurman. We gaan hen missen, zn loopje door de buurt, zn lach, zn praatje…. Zooo verdrietig…

 • Mark Veneman

  Ik zal hem missen, altijd goed voor wat kleur…

 • Irene Ellermeijer

  Een geweldig mens, altijd even een ijsje bij hem halen. R.I.P.
  Sterkte voor de familie en Janis di Dato, wat een prachtige foto’s, voor mij was hij één met de Zaanse Schans!

 • Hennie Peters

  We gaan je missen op de schans Fam sterkte met dit verlies

 • Edwin Kleiss

  Ahhhhhhh. Wat verdrietig om te horen.
  Ook ik kreeg als jochie een ijsje van mijn ouders bij deze ijsbaas.

 • Frits Van Der Veer

  RIP
  Stond heel vaak tegenover mijn geboortehuis op de schans. Heb wat ijsjes van hem gegeten. Altijd een lust voor het oog zijn (fiets)kar.

 • Ferry de Kamper

  Ah gos.ik heb met zijn zoon Jacob op de kleuter/basisschool gezeten. Ik kan mij nog herinneren bij mooi en warm weer zijn vader langs kwam met de ijskar, hij trakteerde ons op een lekker ijsje. Gecondoleerd en heel veel sterkte voor de familie.

 • 't mooij

  Altijd ’n ijsje als we over de Schans liepen. Was ’n aardige man. 👍

 • Dorien van Wijngaarden

  Een mooie jeugdherinnering: op de fiets naar de Zaanse Schans voor een ijsje. Altijd een feest en meteen een vakantiegevoel door de prachtige ijscokar.

  Heel veel sterkte voor de familie en vrienden.

 • Wander van der Loo

  Sterkte voor alle nabestaanden.
  Een ICOON is niet meer.

  😢

 • Siem van Westen

  Gecondoleerd en sterkte voor de familie. Altijd lachend, ook toen zijn gezondheid minder werd, altijd een praatje . Trots op zijn plekkie en krantenknipsels. . En zelfs de artsen konden hem niet stoppen vertelde hij, trots. Ik ga hem missen. Ciao Gennaro!

 • Esther Nijenhuis

  Gecondoleerd met dit verlies. We staan op onze trouwdag in 1985 op de foto met de ijscoman en zijn kleurige wagen. Zullen hem missen. 🙏

 • Mariska Butter

  Beste familie

  Gecondoleerd met het verwerken van het verlies van jullie vader en.opa
  Ik heb goeie herinneringen aan hem altijd een ijsje bij de kraam

  Zijn zoon heeft met zijn gezin achter ons gewoont onze tuinen kwamen op elkaar uit ik heb nog met zijn kleindochter gespeeld

  Heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies

 • Gerrit Jan Kat

  Familie gecondoleerd. Gepassioneerde man en gezichtsbepalend voor de Zaanse Schans. Ondanks zijn ziekte altijd positief en strijdbaar. Leuke gesprekken met hem gehad. Heel veel sterkte.

 • Wouter Hüing

  Wat een triest bericht. Ik heb vroeger bij de mostertmolen gewerkt en hij stond jaren naast ons met de ijskar. Altijd vrolijk. Als ik hem tegen kwam heee gennie!! Ik was 14 dat ik daar begon. Ik ben nu bijna 49. Zolang kennen we mekaar al. Mijn medeleven gaat naar de familie. Heel veel sterkte. Rust zacht Gennaro.

 • Ronald Dusebout

  Sterkte gewenst met het verlies. Ik herinner me hem nog wel. Hij gaf in elk geval de nodige kleur aan de Zaanse schans. Wat een flauwekul dat hij niet in het straatbeeld zou passen. Hij paste juist prima in het straatbeeld.

 • cor kok

  Oud buurman, vader van mijn maatje Japie, al 44 jaar spraken en groeten wij elkaar.Rust in vrede.We zullen je missen.😢😢

 • Hans Meijerink

  RIP Genaro, aardige, hardwerkende man met de mooiste ijskar van Nederland. Je zult gemist worden op de Zaanse Schans.

 • Lida Kind-Bosman

  In de 42 jaar dat we met het gezin Kind op de Schans woonden hebben we menig ijsje bij Gennaro gesnoept. Altijd in voor een gezellig praatje en in ruil voor een kop koffie een gratis ijsje genuttigd. Een aardig mens is er niet meer. Sterkte voor Elly en de kinderen.

 • Giovanna Di Dato-Iaccarino

  Lief al deze reacties, doet ons als familie heel veel, dat mijn mijn vader zo geliefd was…bedankt ❤

 • Hij toeterde als meer dan 30 jaar als hij voorbij kwam in de Boschjesstraat, op weg of terug van de Zaanse Schans.
  Heel veel sterkte familie!

 • Dennis Dirkzwager

  Gennaro en de Schans zijn een synoniem. Ik kom al vanaf mijn 12e op de Schans en altijd was daar de Zaanse Italiaan. Bijna niet te geloven dat hij er niet meer is. Zaanstreek en de familie gecondoleerd!

 • Jaap Meeuwsen

  Rust zacht mooie man en oud collega…
  Geen plaats meer voor op de Schans ? De 1850 beleving ?

 • Judy Wildenberg

  Heel wat jaartjes naast of voor onze winkel”aan t Glop” op zijn vaste stek gestaan en daarom ook heel wat kopjes koffie of thee geschonken en een praatje gemaakt.
  Oscar ,onze hond, kreeg de hoorntjes die stuk waren. Het was een schat van een man die heel trots op zijn gezin was.

  Mijn oprechte deelneming.

  Met mij, zullen vele aan hem terug denken met een glimlach op hun gezicht.

 • Danny Beuker

  Geweldige man 😉 R.I.P.

 • Wat een verlies. De Zaanse Schans verliest een markante verschijning, maar een fijne herinnering blijft. Wens familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

 • Gert Jan Negrijn

  Mooie markante man.
  Hoorde bij de Schans.
  Hoop dat zijn ijskar behouden blijft, ondanks andere inzichten.
  Een klein monument voor hem.
  Sterkte voor de familie.

 • Peter kwadijk

  Het is vanaf nu stil geen getoeter en kwekende eendjes van af zijn ijskar geen gefluit meer van hem zelf of als er een foto werd genomen van zijn kar zij hij 50 cent kost het een foto of je koopt een ijsje je bent voor de Zaanse schans een groot gemis maar ook voor veel zaankanters ik wens de familie heel veel sterkte toe met dit verlies

 • Lotte Stadt

  Gecondoleerd met dit grote verlies. De Zaanse Schans zal nooit meer hetzelfde zijn. Zelf opgegroeid in oud Zaandijk en de Zaanse Schans was onze “speeltuin.” Veel ijsjes gegeten bij “de IJscoman” mooie herinneringen aan.
  Wat een gemis! Heel veel sterkte gewenst voor de familie.

 • Kick van der Horst

  Heel veel sterkte voor de familie. Het was een bijzondere, ontzettend aardige man met heerlijk ijs. Hij hoorde net zoveel bij de Zaanse Schans als de molens. Zijn ijscowagen zou eigenlijk een mooi plekje bij de wereld van de windmolens moeten krijgen.
  Een dierbare herinnering.

 • Luuk Woltring & Lidwien Wiewel

  Heel veel sterkte voor de familie en vriendenkring! Wij bewaren goede herinneringen aan onze buurman!

 • Niels Kind

  Tjeetje Schrik er wel van de familie gecondoleerd. Eén van mijn vroegste herinneringen die ik heb ik aan hem. Toen hij op mijn kinderfeestje het schoolplein op fietste (de gortershoek school) met zijn ijsco kar met al die mooie vlaggetjes. En later op zaterdag Naast mosterdmolen de Huisman een koppei koffie met hem doen als ik mosterd verkocht. Veel later toe ik trouwde kwam hij opwachting maken op het feest met zijn ijsco kar. Goede herinneringen dus zal hem missen😢

 • J. G. Iaccarino

  Sjeej…..

  Wat een práchtige en lieve reacties allemaal!😍🤗

  Hier kun je als mens alleen maar blij(& apetrots!) van worden!!

  Mijn vader hield van jullie allemaal, net zoals wij van hém hielden!

  Heel heeel erg bedankt voor alle reacties en het medeleven!😘😘😘❤️

  (Liefst zou ik iedereen een persoonlijke reactie sturen maar daar ontbreekt me helaas de tijd voor!🤷🏽‍♂️🤔)

  • John Hermes

   Mijn condoleances aan alle familie en vrienden van Gennaro. Een wens? Jazeker. Zou Gennaro een mooie herdenkingsplaquette kunnen krijgen op de Zaanse Schans? En (een kopie van) zijn ijskar in het museum!

 • Gonny Mijnen

  Hele mooie herinneringen. Altijd in voor een praatje. Rust zacht.
  Gecondoleerd en heel veel sterkte voor de familie en vrienden.

 • Silvana Marchese

  Mi dispiace
  condoglianze a tutti familigia
  🙏🙏🙏

 • Thijs de Gooijer

  De Zaanse schans zou zich eigenlijk diep moeten schamen om vorig jaar al te laten weten dat er voor hem geen plaats meer zou zijn. Wie heeft die beslissing genomen….wie kwam met dit voorstel?…..zogenaamd het 1850 verhaal…een schaamlap om de kleine man weg te werken en alles te centraliseren, zelfs het ijsje…..het spijt me, ik heb er geen woorden voor…..Ja, schaamteloos!!

  • Wendy Kind

   Ik denk dat de ijscoman in de beginjaren inderdaad juist toeristen naar de toen nog veel stillere Zaanse Schans heeft getrokken. En dan loopt die toko, en dan komen er duizenden toeristen, en dan is er geen plek meer voor hem. Beetje wrang.

 • Thijs de Gooijer

  Buiten het bovenstaande….ik heb genoten van de man met zijn ijskar, vriendelijk en noem maar op….een mooie man is heengegaan. Jammer, sterkte voor de familie.

 • Eddy Jongejans

  De beste vriend van ieder kind die hem leerde kenne.
  Iedere dag reed hij door de Jan Bestevaerstraat vanuit de Boschjestraat, van de opslag naar de Schans.
  Waar hij al genietend, iedereen gedag zei op een vrolijke manier, hard werkende man.
  Jaap, gecondoleerd met jullie lieve vader allemaal, geniet van al deze mooie stukjes.
  Rust zacht lieve Gennaro!!!

 • Louise Schuur

  Ahhhhhh, pracht vent was ’t! In mijn tijd in Koog en Zaandijk kochten we regelmatig ijsjes bij hem. Hij reed altijd langs ons huis op de Hoogstraat, richting de Zaanse Schans. Tig jaaaaaren later als ik nog wel eens in de “Zaan” kwam, was ik elke keer weer verbaasd dat hij daar nog was met zijn fantastische ijscocar! Hij groette je altijd! Sterkte voor familie en vrienden! ❤

 • Heel veel sterkte aan de nabestaanden 🙏🏻💚🍀🌈.
  Ik kom al vanaf me geboorte met me moeder en daarna alleen op de Zaanse schans altijd haalde we een ijsje bij Geranno . Wat een lieve leuk man echt en vriend geworden in de jaren.
  Ik hoop je ooit boven in de hemel te zien en dat ik daar weer een ijsje bij je kom halen met je mooi verhalen waar ik graag naar luisterden . Dag vriend het gaat je goed door boven dikke knuffel van mij 🙏🏻🍀🌈💖

 • We zullen jou en je heerlijk ijs missen op de Schans , Gennaro . Familie en vrienden Gecondoleerd .

 • Roy muusse

  Gecondoleerd en heel veel sterkte,

 • Judith Stroo

  Heel veel sterkte met dit verlies!⭐

 • Emmie Manuputty

  Elly, kinderen en kleinkinderen … heel veel sterkte en kracht toegewenst voor nu en de komende tijd, namens Luigi Palombini en mij.
  Gennaro en Luigi waren collega’s bij Drukkerij Remmert Dekker in Wormer ‘74/‘75

 • Joke en Jan Schaap

  Lieve Elly en (klein)kinderen,

  Veel sterkte met het verlies
  van deze lieve man met een warm hart.

 • John Heimensem

  Sterkte Familie. Ik zal het pruttelende geluid missen. Kan de gereedschap opbergen. John Heimensem buurman Boschjesstraat.

 • Da oggi non ci vediamo piú, chi sa per quanto tempo?🤷🏽‍♂️

  Non voglio che ti preoccupi di mammá, ci pensiamo noi papá, questo te lo prometto!

  Addio omm’ bell’ mij’, sono fiero che sei stato mio padre e ti amero pe’ semp’!❤️❤️😘😘

  (Vertaling: Vanaf vandaag zien we elkaar niet meer, wie weet voor hoe lang?🤷🏽‍♂️
  We willen niet dat je je druk maakt om mama, daar zorgen wij voor papa, dit beloof ik je!

  Vaarwel mooie man van me, ik ben er trots op dat jij m’n vader bent en ik zal altijd van je houden!❤️❤️😘😘)

 • Daantje Kramer

  Ach, heel lang geleden toen de Zaanse Schans nog de rustige Zaanse Schans was, gingen wij heel graag een ijsje kopen bij deze iconische ijscoman met zijn opvallende ijscokar; ècht warme (en ijskoude) herinneringen aan. RIP.

 • C. Smit

  Ook wij haalden vaak een ijsje bij hem . Het was heerlijk ijs. Helaas
  Rust zacht mijnheer de ijscoman en heel veel sterkte voor familie en vrienden

  • Evie Dam

   Wat een prachtige verhalen over deze mooie bijzondere man, de vader van Japie – onze kanjer van t Play!Festival … zoals ik t lees is een bijzondere man heengegaan, en die ijscokar is een pracht / collectorsitem – had er graag een keer een ijsje gehaald … veel sterkte voor moeder Elly , zus en voor Japie zelf! Japie , Ben er voor je als je er even uit wil , je lijkt op je pa! … gecondoleerd ✨✨✨

 • Mery Westbroek

  Mijn dochter zat op kleuterschool De Koppoter bij zijn zoon in de klas. Toen zijn zoon jarig was kwam Japie met zijn ijskar het schoolplein op en kregen alle kinderen een ijsje, onvergetelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *