Dit wordt het nieuwe ZMC, met zorgboulevard en AH XL

Vorige week werd de sleutel van het nieuwe ZMC officieel overgedragen aan Wouter van der Kam, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. De bouw is binnen de beloofde periode van twee jaar gerealiseerd.

Het ziekenhuis gaat officieel in april 2017 open, maar we kunnen nu al een kijken nemen bij de nieuwe locatie, ook vliegend boven het gebouw en zelfs er door heen.

Een kijkje – o.a. met een drone – waarbij we over het nieuwe Zaans Medisch Centrum vliegen en er doorheen lopen.

 

De officiële sleuteloverdracht in een filmpje van bouwer BAM.

 

Het energieverbruik blijft zo beperkt mogelijk in het ziekenhuis terwijl de energie duurzaam wordt opgewekt o.a. via een warmte-koudeopslagsysteem. Ook heeft het ZMC een Pharmafilter-systeem gebouwd om het ziekenhuisafval en het afvalwater op een duurzame en milieuvriendelijke wijze te verwerken.

Sloop in 2017

Voor het eind van dit jaar moet de ‘zorgboulevard’ opgeleverd worden en gaan de patiënten en medewerkers verhuizen. De sloop van het oude ziekenhuis moet over een jaar beginnen.

20160118_planning-bouw_update_horizontaal_intranet_800px

Zo moet nieuwe ziekenhuis er volgens de artist impression uit gaan zien (klik voor vergroting):

zmc-impressie

En hier de binnenkant met de zorgboulevard.

zmc-vandevloeren

Het bovenaanzicht (klik voor vergroting).

zmc-via-kwakman

Zorgboulevard, AHXL

Het nieuwe ZMC is meer dan een ziekenhuis. De zorgboulevard biedt ruimte aan medische voorzieningen, een apotheek, huisartsenpraktijk en horeca (personeels- en bezoekersrestaurant). Er komt een zorghotel en zelfstandige behandelklinieken (zoals een oogkliniek), een  gezondheidscentrum met paramedische voorzieningen, winkels op het gebied van een zorg en een supermarkt.

Dat wordt een AH XL met een winkeloppervlak van 3.800 m2 die de huidige winkel aan de Vermiljoenweg van 2.800 m2 gaat vervangen. Aan de Vermiljoenweg zou een andere supermarkt kunnen komen. De AH XL krijgt een parkeerplaats op het dak van de winkel.

a607_impressie-ah-entree_456px

Voor de zorgboulevard worden nog uitbaters gezocht voor HVA Vastgoed. Er komt in ieder geval een Etos drogisterij in één van de 11 units.

zmc-1

Bekijk hier de plattegrond van de eerste verdieping (en hier die van alle verdiepingen).

plattegrond-zmc

ZMC, ontwikkelaar Vitaal ZorgVast en aannemer BAM hebben een DBMO-overeenkomst (Design, Build, Maintain and Operate) gesloten voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe ziekenhuis. BAM is voor een periode van 25 jaar verantwoordelijk voor het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik van het ziekenhuis.

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Paula Kaufmann

  Het ziet er super mooi uit . Geweldig. Hoort dit ziekenhuis nu ook bij de modernste en mooiste ?????

  Ik wil niet!!!!!!! Maar als je er toch naar toe zou moeten, wordt het ergste leed hopelijk een beetje verzacht, door al dit moois.

  Heel veel succes en hopelijk heel veel mensen gezond weer naar huis.

 • Nion

  ‘Voor het eind van dit jaar moet de ‘zorgboulevard’ opgeleverd worden’ – volgens mij is hiervoor nu enkel de fundering gedaan? Lijkt me knap als – maar onwaarschijnlijk dat – die hele boulevard in 2,5 maand tijd uit de grond wordt gestampt?

 • Erik Esteie

  Nion

  Misschien is het handig als je een keertje gaat kijken bij het ZMC en omgeving….

  Of bedoel je dat de AH vestiging nog verre van af is?

  Volgens het bovenaanzicht zou op de plek van de supermarkt nog een parkeergarage moeten komen en als ik kijk naar de werkelijke situate dan kloppen de verhoudingen niet

 • De Orkaan

  De bron is de planning zoals je hierboven ziet. De nieuwe AH XL (met parkeergarage op het dak) maakt geen onderdeel uit van de zorgboulevard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *