Zaans Museum wil naar centrum Zaandam (met Monet als aftrap)

Een grote Zaanse Monet-tentoonstelling in 2021 in het Zaans Museum was financieel onhaalbaar omdat de noodzakelijke verbouwing van het Zaans Museum te duur zou worden. Daarom wordt gekozen voor 2024 (50 jaar Zaanstad).

Dat zei burgemeester Hamming tijdens een presentatie van de Monet-plannen. Eerder werd nog gesteld dat 2021 ook niet haalbaar was omdat het niet zeker was dat alle Monet-schilderijen in bruikleen te krijgen.

Een verbouwing van het Zaans Museum is nu van de baan. De Monet-blockbuster moet in het nieuwe Museum Holland komen. En dat museum moet in het voormalige PTT-gebouw aan het Krimp in Zaandam gevestigd worden aldus Jan Hovers, directeur van het Zaans Museum.

De foto uit zijn presentatie (boven) liet aan duidelijkheid niets te wensen over. In februari van dit jaar stelde woordvoerder van cultuur-wethouder Munnikendam nog dat “alle 7 locaties” nog een optie waren.

Hovers ging nog een flinke stap verder. Zijn Zaans Museum zou samengevoegd moeten worden met het Museum Holland en Zaans Museum Centrum moeten gaan heten. Het huidige Zaans Museum zou als entree-gebouw voor de Zaanse Schans kunnen gaan fungeren. Dan hoefde daar ook geen nieuwbouw plaats te vinden.

Over Monet ging het nauwelijks in de presentatie van Hovers. Maar daarvoor waren dan ook oud-burgemeester Tom Rombouts van Den Bosch en oud-wethouder Dennis Straat ingevlogen.

2021

Straat, voorzitter van Monet in Zaandam, zette vol in op een Monet programma in 2021: de Zomer van Monet. Met een voorproefje dit jaar: op 6 en 7 juli het Monet Art Festival in Zaandam. Straat zag Monet in 2021 overal in de stad opduiken: bijvoorbeeld op alle plaatsen waar hij had geschilderd. Het huidige Monet-atelier zou zich moeten ontwikkelen tot ‘stijlkamer’ en bezoekerscentrum maar op den duur zou er in Zaandam een Monet Experience moeten komen, op een andere plek dus.

Ook Rombouts zette vol in op 2021: 150 jaar geleden dat Monet in Zaandam verbleef: “Zaanstad moet Monet in 2021 claimen. De gemeente moet de kans pakken”, maar: “U moet het niet zomaar doen, u moet er goed over nadenken.” Die ‘blockbuster’ kon wel uitgesteld worden volgens hem.

Rombouts zag de kansen (“zelfvertrouwen van inwoners stijgt en vertrouwen van buitenstaanders gaat omhoog”) en wees op de extra uitgaven die er in Den Bosch werden gedaan. Maar goedkoop gaat het niet worden. In Den Bosch werd € 18 miljoen besteed aan het Jeroen Bosch jaar. Nu al denkt Zaanstad over zo’n 7 miljoen maar dat is zonder een nieuw museum en zonder extra investeringen in de Zomer van Monet.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Gert Schouten

  Heel bijzonder allemaal. Het haalbaarheidsonderzoek is nog niet eens klaar (laat staan gepubliceerd, streefdatum is 1 juni), met de (Russische)buurt -waar het nieuwe museum moet komen- is nog geen enkel overleg geweest maar het Zaans Museum weet al hoe het allemaal moet. Inhoudelijk nog “geen commentaar” maar het proces verdient nu al niet de schoonheidsprijs. En over het gebruik van Monet als breekijzer zeg ik maar helemaal niets.

  • Nicole Vet

   Ook om te lachen is: “zelfvertrouwen van inwoners stijgt en vertrouwen van buitenstaanders gaat omhoog”. Kost het veel geld, om zulke onzin met een strak gezicht te kunnen zeggen?
   Of… is gebrek aan zelfvertrouwen werkelijk dat, waar de inwoners van ZNSTD onder gebukt gaan?

   Wie stuurt de bestuurders (bij)?

 • Frits Schuster

  Laat het Monet Atelier op de mooiste plaats van Zaandam staan, waar nu het al staat.
  Betrek het pand van het Theehuis en Multivlaai erbij (Multivlaai wil graag naar de Gracht) en maak van het geheel een Monet Experience, een mooie steiger in de Zaan en een rolstoel vriendelijk entree.
  Dat hoeft geen 7 miljoen euro te kosten en “Monet aan de Zaan” kan in 2021 van start.
  Ik ben er klaar voor, Frits Schuster, Atelier vrijwilliger van het 1e uur.

 • Irene Meeuwsen

  Een verhuizing van het Zaans Museum naar het centrum? Alsof het al niet druk genoeg is….
  En moet het Zaans Museum, nu op de Zaanse Schans, verbouwd worden? Naar mijn idee is er niks mis met het museum zoals het nu is…..
  Al met al weer een hoop rompslomp en geldverspilling, maar dat vind ik…

 • Leo Dekker

  Dit is werkelijk gewedig nieuw. De Zaanse Schans is bepaald de slechtse plek voor een museum en trekt nauwelijks bezoek, uitgezonderd een enekele verbouwereerde chinees maar zeker geen Zaankanters. Overigens stelt zo’n eenmalige Monet expositie weinig voor. Daar moet een breder en dieper plan voor worden bedacht. Misschien moet het bestuur overwegen om Beatrix Ruf aan te stellen als atistiek directeur, al is dat wel heel hoog gegrepen.

  Met de verhuizing krijgt het beeld van Slavomir Miletic gelijk ook een veel prominentere plek in het stadsbeeld, daar ik aanneem dat dit beeld met het museum mee verhuist.

 • Josefien Gigengack-Kan

  Met stomme verbazing lees ik dit bericht. Hoe komt het dat de hand op de knip zit voor de dorpen om Zaandam heen en dat er in Zaandam weer miljoenen gepompt gaan worden! Krommenie, Assendelft, Westzaan laten wij dit gewoon allemaal gebeuren?

 • jan de Bruin

  Wie de bidbook van het Zaans Museum goed leest zal analyseren dat het huidige museum wordt omgebouwd tot entree en informatiecentrum. Voorts wordt het nieuw beoogde museum aan het krimp het onderkomen voor “de presentatie van de historie van de Zaanstreek en de Nederlandse cultuur” aangevuld met museale winkeldochters en af en toe een expo van aan de zaanse identiteit gerelateerde cultuur!
  Als dit de “hoogwaardige kunsttentoonstellingen zijn gericht op (inter)nationaal herhaalbezoek” en de geprognotiseerde 300.000 bezoekers moet trekken om de exploitatie rond te breien zou ik me als Gemeente Zaanstad achter de oren krabben om hiervoor, onder de propositie van het Zaans Museum, miljoenen uit te trekken.
  Laat de Zaanse historie gewoon in het Zaans museum, want dat trekt immers het overweldigende aantal van 200.000 bezoekers en realiseer op een meer realistische basis een nieuw museum voor moderne kunst o.l.v. een directie met internationale contacten die werkelijk een serie blockbusters kan realiseren als dat al financieel haalbaar is onder de naam MuMoZa.
  Want au fond mag deze giga investering niet ten kosten gaan van het Zaanse Culturele midden en klein bedrijf dat de basis vormt voor de locale creatieve industrie, hetgeen tijdens de drie cultuurvisie bijeenkomsten prominent door de aanwezigen naar voren werd gebracht: minder cultuurgeld naar de groten en meer naar de kleine culturele instellingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *