De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Op 22 november mogen we onze stem uitbrengen op één van de 26 partijen die meedoen. Bij 10 van de 26 partijen staan Zaankanters op de lijst.

In deze serie interviewen we Zaanse kandidaten. Wat zijn hun standpunten en visies? Wie zijn ze eigenlijk? Wat drijft ze? Vandaag praat De Orkaan met Jaap Hollebeek van de Partij voor de Dieren.

Wie is Jaap Hollebeek?

Jaap Hollebeek is een rasechte Oostzaner. Hij is voorzitter van de Partij voor de Dieren in de provincie Noord-Holland en is sinds 2019 lid van de Staten in Noord-Holland. Hij houdt zich onder andere bezig met ruimtelijke ordening, wonen en mobiliteit. Hij heeft planologie en op de PABO gestudeerd en werkt nu als zelfstandige ondernemer in het onderwijsveld. Hollebeek staat op de 21e plaats en daarom is de kans klein dat hij in de kamer komt. In de laatste Peilingwijzer wordt de partij ingeschat op 6 à 8 zetels. Op dit moment heeft de PvdD 6 van de 150 zetels in handen.

In het interview legt Hollebeek uit waarom je moet stemmen op de PvdD en specifiek op hem. Hij bespreekt de toekomst van Schiphol en de A8-A9 verbinding. Daarnaast geeft hij antwoord op de vraag of Nederland in 2030 klimaatneutraal moet zijn en hoe de vee-industrie moet worden verkleind. Tenslotte vertelt hij wat ze specifiek kunnen betekenen voor de inwoners van Zaanstad. Kortom, genoeg belangrijke onderwerpen.

“We moeten nog steeds blijven eten, maar hier hoeven we niet per se koeien of varkens voor op te eten”

Hollebeek is de enige Zaankanter op de kandidatenlijst van PvdD. De lijsttrekker is Esther Ouwehand. Eerder dit jaar werd Ouwehand afgezet als lijsttrekker door het voormalige bestuur vanwege onenigheid over de koers van de partij. Nu heeft ze echter opnieuw de positie van lijsttrekker ingenomen, nadat het nieuwe bestuur tijdens het congres vol vertrouwen in haar uitsprak en geen directe aanleiding zag voor een extern integriteitsonderzoek.

Het partijprogramma en meer over de kandidaten is te vinden op de website van PvdD.

Benieuwd naar het Interview? Klik dan op het audiofragment hier beneden:

Lees hier al ons nieuws over de Tweede Kamerverkiezing.

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: partijprogramma PvdD, Peilingwijzer. Foto: Hollebeek bij Provinciale Staten.