We zouden het hele persbericht van de provincie Noord-Holland wel integraal willen overnemen, zo blij zijn we ermee. Wat te denken van “Noord-Holland is de mooiste provincie van Nederland”.

Jaap Bond, gedeputeerde Recreatie en Toerisme van de provincie Noord-Holland: “Wandelen is de beste manier om de verschillende Noord-Hollandse landschappen te beleven.”

Het het blijft niet bij woorden alleen. Op dit moment is er ruim 2.500 km aan wandelroutes die op een herkenbare manier zijn bewegwijzerd. En… “om wandelen in Noord-Holland nog makkelijker te maken, trekt de provincie € 1.000.000 uit om het netwerk met ruim 2000 kilometer uit te breiden.

Kan je ook in de Zaanstreek wandelen via dat netwerk? Ja natuurlijk.

Op het wandelnetwerk (of via de app) zijn er eigen routes uit te zetten en via startpunten vaste routes te lopen met startpunten in Zaandam, Westzaan, Twiske, Wormerveer, Buitenhuizen en Spijkerboor. Bij de Kalverpolder zijn bijvoorbeeld routes Kalf & Jagersveld (6.82 km), Haaldersbroek (6.63 km), Zaanse Schans (2.51 km) en Zaans Erfgoed (7.58 km) te lopen.

Maar er zijn ook 26 themaroutes (afbeelding boven) en daarvan ligt er niet één in de Zaanstreek. Dat kan natuurlijk beter.