Lees Zaans! Eind maart riepen we samen met het Gemeentearchief op om een foto van je Zaanse boekenplank te sturen. Daaraan werd intussen massaal (24 keer!) gehoor gegeven.

Vandaag de vierde editie, met vijf nieuwe Zaans boekenplanken/kasten.

Voor sommigen was het een reden alles eens fris te herschikken waardoor er weer een paar nuttige uurtjes besteed werd aan iets anders dan aan ‘de huidige situatie’.

Wie daardoor geïnspireerd raakt om ook eens te kijken naar het Zaans dat bij jou op de plank staat, dan zijn wij blij als je daarvan een foto stuurt! Mail je Zaanse boekenplank naar: Gemeentearchief@zaanstad.nl of naar deorkaan@gmail.com we maken er een mooi tijdsbeeld van.

De kast van Jan Keller uit Zaandam (maar geboren in Koog a/d Zaan) met o.a. ‘De man met de twee portemonnees’ van Klaas Molenaar (Wastora, AZ).

jan keller boeken

De kast van Bas Sommeijer en Eelco Aartsen: de Zaende, OerIJ, Monet, Russische Buurt, Zaans Groen, Van Dik Hout…

Bas Sommeijer en Eelco Aartsen

Hieronder de Zaanse plank in de boekenkast van Ton R. Vermij (de originele versie van de encyclopedie).

boekenplan ton r vermij

Het Zaanse boekenaltaar van Orkaan-redacteur Merel Kan.

boekenkast merel kan

Winnie de Wit (Zaans Erfgoed, SOS) met een paar bijzondere Zaanse boeken:

“Glazewijn en het schaakschandaal’ (1973) door Rob Schipper en geïllustreerd door Paul Hulshof. Als personages herken je beide Zaanlands Lyceum-figuren ook direct in het boek. Verder een heel dun boekje, uitgegeven door de Culturele Raad Nauerna in 1990, met het gedicht ‘Nauerna’ van Drs. P. Met de hand gezet en gedrukt op prachtig papier. Ook het exemplaar ‘Van Wind naar Stoom’, dat ik uitgeleend heb gekregen, vind ik bijzonder, omdat het eigendom was van wijlen Jaap Schipper. Bovendien een van de eerste boeken die Zaans Erfgoed heeft uitgegeven.”

boekenplank winnie de wit