Zaanse corona-cijfers: meer besmettingen; ziekenhuisopnames en sterfgevallen stabiel

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus in de Zaanstreek is vandaag met 23 gestegen van 349 naar 372.

Het aantal Zaankanters dat in een ziekenhuis is opgenomen met corona bleef stabiel (132). Ook het aantal sterfgevallen in de Zaanstreek dat aan het coronavirus is toe te schrijven (42) bleef gelijk.

In Nederland als geheel is ook een toename van het aantal besmettingsgevallen zichtbaar. Dat komt onder meer doordat er nu meer getest wordt. In Zaanstreek Waterland betreft dat de afgelopen twee weken zorgmedewerkers met klachten.

Ook zullen in de komende weken mensen die in het onderwijs werken en die corona-achtige klachten hebben, getest kunnen worden.

Het basisonderwijs gaat op 11 mei weer van start. Scholen mogen in de eerste weken maar de helft van het aantal leerlingen tegelijkertijd binnen hebben. Als de eerste weken zonder problemen verlopen kunnen de scholen na de pinkstervakantie (2 juni) weer met volledige klassen draaien. Ook zal dan waarschijnlijk het voortgezet onderwijs weer van start mogen gaan.

het aantal besmettingen van inwoners van de Zaanstreek is gestegen. Het aantal daadwerkelijke besmettingen is hoger omdat niet iedereen getest wordt.

besmettingen 23 april

Ziekenhuisopnames: vrijwel stabiel in de laatste week. Uit deze cijfers blijkt dat Wormerland en Oostzaan relatief zwaar getroffen zijn, het zijn de enige twee Noord-Hollandse gemeenten met meer dan 100 patiënten per 100.000 inwoners: 18 in Wormerland en 10 in Oostzaan. In Nederland is het aantal IC-patiënten onder de 1000 gedaald.

corona patienten zaan 23 april

In het ZMC liggen nu 18 patiënten met corona, dat aantal is vrij stabiel sinds meer dan een week.

corona zmc 23 april

Het aantal sterfgevallen is sinds 19 april niet meer toegenomen. Net als bij besmettingen ligt het werkelijke sterfgeval hoger omdat niet iedereen die overlijdt getest is op het virus. Uit cijfers van het CBS is af te leiden dat het aantal sterfgevallen in Nederland door corona twee maal zo hoog zou kunnen zijn.

corona doden zaan 23 april

Cijfers van RIVM, ZMC en CBS.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Gre Luttik

  Wormerland, Oostzaan, Zaanstad. Is er nu niemand in de ZAANSTEDELIJKE dorpen die per dorp wil weten hoe het in de eigen omgeving is gesteld? Daaraan kan De Orkaan niets veranderen. Maar ZNSTD misschien wel.
  Boodschappen doen in je buurtwinkel zou dan zomaar het stomste kunnen zijn wat je doet…….

 • Jaap Meeuwsen

  Inderdaad Gre, ook de cijfers van de RIVM zijn vaag.
  Zoals : in het ziekenhuis opgenomen ( of geweest ). Hoeveel zijn het er dan nu ?
  Hoeveel zijn er genezen ? Wordt dat nou echt niet gemeten ?
  Aantallen zijn niet compleet want weekend, worden niet altijd dooregeven enz.
  Onbegrijpelijk, we weten niet beter dat ik altijd hoorde dat het verplegend personeel in de ziekenhuizen en verpleeghuizen veel te veel tijd kwijt zijn aan administratief werk en nu…zijn de cijfers ondanks alle computers nog steeds niet in orde.
  Maar hier kun je het ook per gemeente vinden https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/3bc97552929545eca5bc8f70cb1b8f21
  Maar waarom Zaanstad de complete cijfers niet openbaar maakt geen idee.
  Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat wanneer iemand opgenomen wordt het niet genoteerd wordt als die patient het ziekenhuis weer verlaten heeft.
  Het ene cijfer kan niet zonder het andere.
  Pas nu kunnen de huisartsen hun coronagegevens pas gaan doorgeven aan het systeem. En dat in deze digitale wereld.
  Of willen de overheden het ons erger voorstellen dan het is ?
  Ik weet het niet.
  Alles wijst erop dat het virus afneemt maar Rutte komt vandaag met een zuur ” we zijn er nog lang niet “.
  Ja, dat geeft de burger moet zeg, blij dat de zon zo lekker schijnt.

 • De Orkaan

  De cijfers van het RIVM zijn niet ‘vaag’. Het is precies zoals het er staat: in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Dus inclusief mensen die daar zijn overleden en mensen die genezen zijn. Dat zegt het RIVM er keurig bij. Niks vaag dus. Wat er precies bijgehouden wordt is het aantal IC-patiënten (nu onder de 1000). Dat sterfgevallen niet meteen worden gerapporteerd staat ook exact zo bij het RIVM, vandaar dat er ook een tweede statistiek wordt bijgehouden met sterfgevallen per dag van overlijden. Die rare link is is een kopie van de gegevens die op de RIVM-site is te vinden.

  Wat pas echt verontrustend is zijn deze complottheorieën die verspreid worden. Ook een heel eng virus.

  • Jaap Meeuwsen

   Nou snappen doe ik het nog steeds niet maar goed, zal wel weer aan mij liggen.
   Zijn ze nu opgenomen of opgenomen geweest ?
   Die link is een site waar de aantallen handig overzichtelijk vermeld wordt per gemeente.
   Beetje vreemd om dat een rare link te noemen voor het gemak,hoezo is het raar als het een kopie is ? Dan is de RIVM site dus ook raar.
   Maar ja, kritiek hè ?
   En dit heeft niks met complottheorieën te maken.
   Kritiek op het gedrag van onze overheden is nog steeds een moeilijk dingetje schijnt het.
   Dat er bijvoorbeeld ondertussen vele virologen en wetenschappers wereldwijd dit virus van een andere kant beoordelen kun je natuurlijk makkelijk als complottheorie zien maar dat lost weinig op.
   Dat ook hoogleraren staatsrecht Jan Brouwer en Jon Schilder diverse regels van de regionale veiligheidsdiensten beoordelen als illegaal is ook een complottheorie ?
   Daar horen we zonder goed te spitten in de diverse media nagenoeg niets over.
   Maar goed, zal wel weer aan mij liggen hoor maar ondertussen zie ik het gezag en ook de security mannen bij bouwmarkten en zo duidelijk veranderen in een in een eng soort mensen sindsdien ze steeds meer macht gekregen hebben.

   • Erik Esteie

    Ik zou wel eens cijfers willen zien van iedereen die overleden is, of die is opgenomen (of is geweest) in het ziekenhuis en waarbij vastgesteld is dat het om het corona virus gaat

    Dus niet verschijnselen die lijken op het corona virus, gewoon keihard vastgestelde cijfers van vast gestelde gevallen

    Ik haal dit gedeelte uit het berucht er maar even bij an dat toont aan dat het een enorme natte vinger werk is

    “Net als bij besmettingen ligt het werkelijke sterfgeval hoger omdat niet iedereen die overlijdt getest is op het virus. Uit cijfers van het CBS is af te leiden dat het aantal sterfgevallen in Nederland door corona twee maal zo hoog zou kunnen zijn.”

    Het zou dus ook zomaar twee keer zo laag kunnen zijn…

    Dus kom maar op met die cijfers dat iedereen die in het ziekenhuis gelegen heeft getest is op het corona virus

    Tot slot zou ik willen toevoegen dat ik banger ben voor mensen die draconische maatregelen eisen omdat ze bang zijn zijn voor het corona virus dan voor het virus zelf..

 • De Orkaan

  De vraag: “Ik zou wel eens cijfers willen zien van iedereen die overleden is, of die is opgenomen (of is geweest) in het ziekenhuis en waarbij vastgesteld is dat het om het corona virus gaat.”

  Het antwoord: t/m gister zijn er 10.281 mensen opgenomen of opgenomen geweest in een ziekenhuis bij wie corona is vastgesteld. Er zijn 4.289 mensen overleden die het virus hadden. Die zijn niet allemaal in het ziekenhuis overleden.

  Het zijn geen gevallen die ‘lijken’ op besmetting, het zijn patiënten die getest zijn.

  Het sterftecijfer ligt hoger. Dat meldt het RIVM ook. Als iemand overlijdt die niet getest is, telt deze niet meer in de statistieken.

  Hoe weten we dan dat er meer (niet minder) mensen overlijden?

  Dat weten we dankzij het CBS dat heeft vastgesteld dat er gemiddeld zo’n 3000 mensen per week overlijden. De laatste weken ligt dat op ruim 5000, dus 2000 meer. Het RIVM meldt zo’n 1000 overlijdensgevallen per week van mensen die aantoonbaar corona hadden, dus die andere zijn waarschijnlijk grotendeels aan corona te wijten. Cijfers van huisartsen en verpleeghuisartsen wijzen ook in die richting.

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, de laatste dan hierover van mijn kant als toelichting.

  Erik, ook ik blijf het moeilijk vinden een goed totaalbeeld ervan te krijgen, ook omdat er vermeld wordt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger zal liggen aangezien niet iedereen met mogelijke besmetting
  getest wordt. Nou, ik zou zeggen gaan doen dan.

  We hebben hier in Nederland op dit moment te maken met het RIVM en het kabinet die het beleid bepalen.
  Zij gaan er vanuit dat we voorlopig nog met dit virus te maken hebben, geen idee hoe lang nog maar er wordt gesproken over misschien nog wel een jaar.
  Dit is gebaseerd op het feit dat dit een nieuw virus is dat we nog niet kennen.
  Met andere woorden, we hebben geen idee hoe de toekomst eruit ziet.
  En daar hebben ze gelijk in.

  Er zijn andere wetenschappers en virologen die kijken naar hoe coronavirussen zich in het verleden gedragen hebben, aangezien je die gegevens wel hebt.
  Zij zeggen dat het heel goed mogelijk is dat dit virus, net als in het verleden, einde lente, begin zomer zal uitdoven maar zal blijven bestaan ( een virus kunnen we overigens toch niet vernietigen ) en dan in de komende winterperiode weer zal opkomen als een milder seizoensvirus.
  En ja, dan zullen weer mensen deze griep kunnen krijgen maar wel in mildere vorm en tegen die tijd is het natuurlijk mogelijk dat er een vaccin ontwikkeld is.
  Waarom zou het niet zo gaan als het in de meeste gevallen altijd zo gegaan is, zelfs de Spaanse griep doofde op myterieuze wijze zomaar uit.
  Dus waarom niet ? En dat is zeker geen complottheorie.
  Complottheorieën zijn 5 G gekken of zo’n idiote Trump enz, daar moeten we zeker voor waken.
  Het is dus de vraag wat je beter kunt doen, een scenario toepassen waarbij je eigenlijk niets weet over de toekomst of kijken naar het verloop van coronavirussen uit het verleden ?
  De uitkomst zal hetzelfde zijn zolang er geen vaccin is maar voor ons burgers is de tweede optie wel een stuk overzichtelijker en geeft vooral een stuk rust.

  Van beide inzichten weet men het niet, dat is een feit, maar er moet ruimte blijven voor meerdere inzichten. Dat is juist goed.
  Alleen komen die in de media nauwelijks aan bod. Waarom niet ? Geen idee.

  Er is ook een groot verschil in registreren van data betreffende virusuitbraken in het verleden en deze.
  Hiervoor werd er eigenlijk alleen gesproken over Oversterfte, dus meer doden tijdens die periode dan gemiddeld, dan werd er vanuit gegaan dat dit te wijten was aan die griepgolf.
  Zo noemden we dat in het verleden, er heerst weer griep.
  Eigenlijk is dat ook wel voldoende zolang je toch niet echt alle gegevens tot je beschiikking hebt zoals nu het geval is.

  Nog even dat linkje over het illegaal zijn van sommige noodverorderingen :

  https://www.trouw.nl/binnenland/noodverordening-blijkt-illegaal-en-moet-worden-aangepast~be66a1da/

  want de bevolking te lang angst aanjagen en in onzekerheid laten verkeren dat is niet goed, dat gaat zich op zeker moment tegen je keren, dat bewijst de geschiedenis keer op keer, dat kun je niet gokken en daar helpt nu ook nog het gestuntel met b.v. die corona app ook al niet aan mee.

  Ga je een paar muzikanten zwaar beboeten ondanks dat ze op gepaste afstand van elkaar buiten staan te spelen bij een verpleeghuis ?
  Ga je als bewaker ( toezichthouders zijn het al niet meer ) een mevrouw de toegang tot de Gamma verbieden ,wanneer zij samen met haar man naar binnen wilde ( nee, mocht niet, er staat één persoon per auto en die meneer
  was erg streng ) ? Je zal samen even behang uit willen zoeken. Ik zou dus al weg zijn, of op de fiets komen.
  Nee dus, dan ben je onredelijk bezig en ook niet geloofwaardig meer en dan komt er echt een einde aan het geduld van de burgers.

  Goed begrijpen, ik ben zeker voor het voorzichtig versoepelen van de maatregelen en ook ik houd mij aan de afstand en zo want we willen allemaal niet dat het weer de verkeerde kant op gaat maar we moeten er wel voor waken dat de anderhalvemeter-samenleving geen duimstok-samenleving ( weer een nieuw woord las ik ) gaat worden.
  Maar… dat gaat ook niet gebeuren want alles gaat voorbij en dan is alles weer bij het oude want mensen zijn nu eenmaal sociale dieren ( gelukkig ) en dat verander je niet, daar verandert ” het nieuwe normaal ” niets
  aan. Het ” nieuwe normaal ” zal weer gewoon ” het normaal ” worden en dat kon nog wel eens sneller gaan dan wij nu denken.
  Dus NS, ik zou nog maar even wachten met die peperdure verbouwingen van de treinen want uiteindelijk gaan we dat allemaal weer betalen en geen mens kan nu al zeggen dat het nodig zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *