Zaanse Dromen #39: Dam-tot-Dam fietsroute

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Dam-tot-Dam fietsroute.

Wat? Waar? Wanneer?

In 2014 schrijft De Orkaan het eerst over de fietsverbinding met Amsterdam-Noord die via de Noorder IJ- en Zeedijk, de Achtersluispolder, langs de Noorder IJplas over de kop van de Coentunnels moet lopen. Het plan dateert al minstens van 2011. Het is nu 12 jaar later en fietsroute laat nog op zich wachten.

Er kwam overigens wel een fietspad langs de busbaan in het verlengde van de Zuiddijk. Maar de geplande route zou volledig langs het water voeren. Aanvankelijk was er zelfs een nieuwe brug van de Prins Hendrikkade naar het Vissershop over de Hanepadsloot gepland, maar bewoners verzetten zich daar met succes tegen. Een brug over het zijkanaal H moet wel in de nieuwe route komen.

De eerste versie van de route

En wat nu?

Met enige regelmaat wordt over de plannen een update gepubliceerd. De laatste was bij de presentatie van de plannen voor de Achtersluispolder. In december 2021 schreven we:

“Wat er wel komt – althans, daar wordt in het plan veel stelliger over gesproken – is de (toeristische) Dam tot Dam fietsroute die van het centrum van Zaandam naar Amsterdam grotendeels langs het water loopt. Onder meer via een nieuwe brug over zijkanaal H. Voor die oeververbinding is al financiële dekking. Er wordt zelfs gedacht over een fietstunnel (of pont) naar het Hembrugterrein.”

Dat was dus ruim een jaar geleden.

Nog steeds geen brug

Wat kwam er niet?

Deze brug over het zijkanaal moet nog steeds gebouwd worden.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • M. vd Poel

  Er is al een route een route van Dam tot Dam. Start op de Dam in Zaandam, richting Zuiddijk, over de Zuiddijk richting begraafplaats. Dan Noorder IJ en Zeedijk volgen tot Tuindorp Oostzaan en dan door naar pont over het IJ. Scheelt minder bruggen bouwen.

  • Josefine Prenger

   Helemaal mee eens!!!
   Zie liever een tunnel voor al het verkeer Ipv van brug J.den Uylbrug

   • Hans van der Heijden

    tunnel s worden gemeden, angstig, gevandaliseerd,bewoond, ongure types.bepist.ondergepoept,onveilige situaties ontstaan hierdoor, en avonds,vertrokken van, werk,verenigingen, durf je toch niet doorheen en is dat een obstakel, versperring,rijden de dames liever om

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *