Zaanse Dromen #40: de Hemmes

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Hemmes.

Wat? Waar? Wanneer?

Als er ooit nog woningen gebouwd worden op De Hemmes zijn het er veel minder en heel andere dan ooit de bedoeling was. Het zou een ‘wijkje’ worden met niet minder dan zes molens en een onbekend aantal woningen (op tekeningen zijn tientallen huizen te onderscheiden).

De plannen dateren van 2012 en zijn vervolgens diverse keren bijgesteld, afgeschaald en uitgesteld. De zes molens werden er drie en later één. De woonwijk werd teruggebracht tot een soort van woonschuur of tijdelijke ‘Tiny Houses’. Er werden subsidies in het vooruitzicht gesteld, geld opgehaald, de gemeente kostte het al minstens € 2 miljoen. De bouw is al diverse keren aangekondigd (2017, 2021) maar daar is niks van terecht gekomen. In 2015 kreeg Zaanstad trouwens al een prijs voor het plan om hier te gaan bouwen. Wethouder Straat was er destijds erg blij mee.

Bij de plannenmakerij is van alles onderschat. Een deel van de grond is bijvoorbeeld helemaal niet van de gemeente, er is vervuiling, er zitten veel bedrijven in de omgeving die bezwaar gaan maken tegen woningbouw op die plek, geld is vanaf het begin een groot probleem, de duurzaamheid-ambities lijken vooral op papier te bestaan.

Zo ligt het er nog bij. Het groene stuk is deels van de gemeente (het onderste deel niet, en de punt ook niet)

En wat nu?

De plannen zijn er nog steeds maar dus naar beneden bijgesteld. Eén molen en 40 Tiny Houses zouden er moeten komen volgens de laatste stand van zaken (januari 2022). Daarvoor is subsidie aangevraagd.

Wat kwam er niet?

Onder diverse impressies van de verschillende plannen die er allemaal niet kwamen.

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Door Piet Bakker, bronnen: eerder nieuws op De Orkaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *