Zaanse Dromen #5: Stadsstrand Hemkade

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: het stadsstrand aan de Hemkade.

Wat? Waar? Wanneer?

Het toen nog ‘onschuldige’ begin van een juridische strijd die bijna tien jaar zou duren. Een plan voor horeca op de kop van de Hemkade (Balkenhaven) in Zaandam.

Inn plaats van een strand kwam er een hek, een grote hoeveelheid rechtszaken, handhavingsverzoeken en ook werd Zaanstad dankzij de affaire landelijk nieuws. Het eind van de strijd is nog lang niet in zicht.

De plannen voor een uitgebreide horeca-voorziening op de voormalige Balkenhaven aan het Noordzeekanaal komen van Ivar Moens van de North Sea Venue: een evenemententerrein met een ‘beachclub’, een jachthaven en een zalencentrum. In november 2013 sluit hij een intentieovereenkomst met Zaanstad af die getekend wordt door wethouder Dennis Straat (VVD). Moens wil ontwikkelen en Zaanstad staat ‘positief’ en ‘welwillend’ tegenover het plan en belooft Moens te helpen (zolang het maar geen geld kost – dat laatste is overigens faliekant mislukt).

Er zijn wel een paar dingetjes, één daarvan is dat Moens niet het gehele terrein in bezit heeft. Een deel is in handen van het Rijk, een ander stuk van de familie Groen die op het terrein woont en daar wil blijven wonen.

Tussen Groen en Moens woedt inmiddels een jarenlange juridische strijd over hekken, de afsluiting van privé-terrein, woonrechten, vergunningen, overlast en nog veel meer. Zaanstad heeft geprobeerd daar een eind aan te maken, maar die pogingen zijn tot dusver mislukt.

En wat nu?

De plannen voor het stadsstrand (en alles eromheen) op die plek zijn intussen ingetrokken. Het hoekje is een stadsrimboe.

Wat kwam er niet?

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Wout van de Hoek

    Fascinerend wat een puinhoop de achteloze carrièretijgers van deze zogenaamd zakelijk “slimme” partij maken van alles waar ze zich mee bemoeien. Voor elitaire ideetjes staan ze altijd open maar de zaken doordenken ho maar, en elke keer richten ze een drama voor de inwoners aan.

  • F. Rijk

    Dussss, stadsstrand op de kop van het eiland aan de badhuisweg inclusief badhuis ;-). En dan op de kop van de Hemweg twee of drie woontorens met een zee van ruimte, prachtig uitzicht en volop ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *