Zaanse Dromen #7: Czaar Peterhuisje

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de uitbouw van het Czaar Peterhuisje.

Wat? Waar? Wanneer?

Meer een droompje dan een droom. Het Louvre in Parijs kreeg een glazen piramide, de Zaanse trots, het ‘Czaar Peterhuisje’, had kennelijk een glazen reuze-erker moeten krijgen.

Ergens in 2015 stuitten wij op het ontwerp van Hooyschuur Architecten. Waarom? Wanneer zou het gebouwd moeten worden? Wat zou erin kunnen komen?

Raadsels.

En wat nu?

Er wordt wel vanalles gebouw in de buurt maar een uitbouw is nu niet in beeld. Onder de Van Rossems vorig jaar in de tuin van het huisje, zonder glazen uitbouw.

Wat kwam er niet?

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jammer deze.
  Mooie lichte uitbouw en belettering.
  Een paviljoentje voor kritisch commentaar op de nieuwe tsaar.
  Speldenprikjes in de reet van Putin, maar die jeuken ook hoor.

 • Fred Blijestein

  Gelukkig maar dat dit niet doorging. Wat een ophef over deze tsaar die ooit, heel lang geleden slechts enkele dagen in dit huisje verbleef en toen met spoed naar Amsterdam vertrok omdat hij het heel bekeken had in Zaandam.

 • Waarom is er geen discussie over het beëindigen van de herinneringen aan deze foute man terwijl de herinneringen aan foute VOC nederlanders zoals JP Coen wel ter discussie staan?

 • Jan Schoen

  Het is maar goed dat er geen cent is uitgegeven aan de uitbreiding van het Czaar Peterhuisje. De in de Zaanstreek zo alom geprezen Czaar Peter de Grote is hét voorbeeld van Poetin. Wat heeft deze Czaar uitgevreten waardoor Poetin hem zo waardeert?
  Deze Peter de Grote voerde veel oorlogen, die een grote financiële tol eisten. Ze werden bekostigd door nieuwe of verhoogde belastingen in te voeren. Ook met de confiscatie en verkoop van kerkbezit, de verkoop van handelsmonopolies aan de hoogstbiedende en instelling van staatsmonopolies kwam het noodzakelijke geld binnen. In de Grote Noordse Oorlog tegen Zweden (1700-1721) leed hij een zware nederlaag in de slag bij Narva, maar toch wist hij zijn belangrijkste vijand, Karel XII van Zweden, in de slag bij Poltava verpletterend te verslaan (1709). In het zuiden streed Peter tegen Perzië en het Ottomaanse Rijk. Ahmed III begon de Russisch-Turkse Oorlog (1710-1711) en won de slag aan de Proet. In 1714 won de Russische vloot de zeeslag bij Hanko en in 1720 de slag bij de Ålands-eilanden. Bij het Verdrag van Nystad (1721) kon hij Lijfland, Vyborg en delen van Finland aan het Russische Rijk toevoegen. Rusland was toen de belangrijkste grootmacht in Noord- en Oost-Europa geworden. Peter liet zich tot keizer kronen. Met een oekaze eiste hij de bevoegdheid zijn opvolger te kunnen benoemen.
  Bij de bouw van de nieuwe hoofdstad Sint-Petersburg zijn volgens sommige historici zo’n 30 tot 100 duizend mensen gestorven door slechte arbeidsomstandigheden en ondervoeding. Het aantal belastingbetalende huishoudens is onder zijn heerschappij gedaald van ongeveer 800.000 in 1678 naar ongeveer 640.000 huishoudens in 1710. Dit betekent dat tijdens de heerschappij van Peter de Grote de werkende arme bevolking met 20% was gedaald door oorlog, onderdrukking, vervolgingen en vluchtelingen.
  Poetin wil net als wat deze Czaar deed: “terugpakken wat van Rusland is”
  ‘Peter de Grote voerde 21 jaar lang de Grote Noordelijke Oorlog,’ zei Poetin. ‘Het leek alsof hij in oorlog was met Zweden en hen iets afnam. Maar hij nam hen niets af. Hij pakte terug wat van Rusland was,’ zei hij in Sint-Petersburg na een bezoek aan een tentoonstelling over Peter de Grote. Dat is precies hetzelfde wat Poetin in Oekraïne doet.
  Ja, ja, van die Czaar hebben wij een standbeeld op de Dam staan en koesteren een krakkemikkig huisje waar hij ooit een keer is geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *