Zaanse houtloods wordt VIP-ruimte in De Wolden (Drenthe)

Een uit 1880 stammende houtloods wordt VIP-ruimte bij het jaarlijkse Concours Hippique in de Drentse gemeente De Wolden. De loods werd in 1957 uit Zaandam naar Hoogeveen verplaatst.

De Vereniging Zaans Erfgoed maakte vastgoedontwikkelaar Henk van der Molen (Vadémo Vastgoed) – eigenaar van de loods – opmerkzaam op het unieke karakter van het 135 jaar oude gebouw. Van der Molen zag in dat sloop voorkomen moest worden.

Er kwamen zo’n 30 plannen voor hergebruik binnen (variërend van restaurant tot koeienstal). Het plan van Concours Hippique De Wolden om het als VIP-centrum te gebruiken was wel haalbaar. Het Concours Hippique wordt georganiseerd in het dorpje Veeningen in De Wolden.

Eerder zijn er plannen gemaakt om de loods terug te brengen naar Zaandam om er een markthal in te vestigen. “De plannen sneuvelden wegens geldgebrek en durf bij de gemeenteraad,” zei Jan Piet Bloem van de Vereniging Zaans Erfgoed tegen RTV Drenthe.

Op de site van Zaans Erfgoed is ook een filmpje van RTV Drenthe over de verhuisplannen te zien.

Zaanse-houtloods

Hieronder houtzagerij Dekker in Zaandam in 1920, foto van Gemeentearchief.

dekker

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Jan de Bruin

    in veel grote plaatsen in Europa vinden we zgn Koophallen. De architectuur daarvan is in sommige gevallen overdadig en een toeristische trekpleister. Deze oude houtloods geplaatst op de rozengracht is een hommage aan een uniek stuk cultureel erfgoed en bovendien nog zeer functioneel gezien de kwetsbaarheid van de marktondernemers voor weer en
    wind. Een prachtige gelegenheid om de autenthieke, historische houtbouw terug te laten keren in het centrum van Zaandam. Bovendien een antwoord op het groene marketingconcept dat over het centrum wordt uitgestort.
    Jan de Bruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *