Mens durf te lezen is een nieuwe – volgens de organisatoren zelfs de eerste – literaire salon van de Zaanstreek: drie keer per jaar op zondagmiddag in het Zaantheater.

De eerste editie op zondag 18 december gaat over de schrijver Ferdinand Bordewijk over wie onlangs een nieuwe biografie is verschenen.

Bordewijk schreef klassiekers als Bint, Blokken en Karakter. De nieuwe biografie van Elly Kamp gaat vooral over het huwelijk van de gereserveerde, sombere Bordewijk en zijn tegenpool, de sociale, extraverte Johanna Roepman, een gevierd componiste in haar dagen.

Biografe Elly Kamp, schrijver van de dubbelbiografie Ferdinand en Johanna, onthult tijdens de salon welke geheimen ze uit de archieven opdiepte over de Bordewijks. Pianist Marcel Worms speelt zelden te horen composities van Johanna Roepman. Musicoloog Margaret Krill weet zeker dat het werk van Johanna thuishoort in het Concertgebouw. Niels Klinkenberg van het Bordewijkgenootschap vertelt waarom Bordewijk voor hem aanvoelt als familie.

Zaans Fame

De salons worden gepresenteerd door schrijver/literair journalist Guus Bauer en zangeres/actrice Carolina Mout, pianist Nico van der Linden heeft de muzikale leiding.

Een vaste rubriek in Mens durf te lezen is Zaans Fame. Schrijver Hans Kuyper vertelt over boeken en literair erfgoed uit of over de Zaanstreek. Deze eerste keer praat hij met cabarethistoricus Jacques Klöters over Zaankanter Dirk Witte, aan wie we toch een beetje schatplichtig zijn. Hij schreef immers het bekende lied ‘Mens durf te leven!’

Stadsdichter Kees-Jan Sierhuis draagt een toepasselijk gedicht voor tijdens de salon, jongeren laten zien hoe spannend lezen voor de lijst kan zijn en er is een quiz met prijzen.

Keilson en Couperus

Op zondag 26 februari 2017 gaat de salon over Hans Keilson, de kunst van het onderduiken, het sonnet als troost en de kracht van herdenken.

Op zondag 23 april staan Louis Couperus en Eline Vere centraal.

Foto van de Facebook-pagina van Mens durf te lezen (v.l.n.r. Nico van der Linden, Carolina Mout, Guus Bauer en Hans Kuyper).

Het programma van de salon is op hun website te zien.