Zaanse ‘Maand van de Geschiedenis’

Oktober is de Maand van de Geschiedenis: extra veel erfgoed, stamboekonderzoek, digitaal graven en een quiz als afsluiter.

Het thema is ‘Geluk’ – dus zoek uit hoeveel geluk je voorouders hadden en beproef je geluk in de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz.

De kersverse archivaris Frans Hoving van het Gemeentearchief Zaanstad legt uit in een YouTube-filmpje wat het archief deze maand allemaal organiseert: een lezing van geluksprofessor Patrick van Hees, een instapcursus genealogie van vier avonden, en op de 31e de Zaanse Geschiedenis Quiz.

Meer informatie over genealogie-cursus is hier te vinden. Over de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz schreven we ook al eens. Oktober is ook nog een de Cacao-maand (met veel excursies en events).

Het Hembrug Museum biedt bezoekers de briefwisseling tussen twee geliefden, Maarten van Tent, werknemer aan de Artillerie Inrichtingen Hembrug, en zijn verloofde Tinie Buter, dochter van de fortwachter van Fort benoorden Purmerend aan. Door het schrijven van briefkaarten en brieven houden Maarten en Tinie tijdens WOII contact en informeren zij elkaar over de dagelijkse zaken in een tijd van oorlog. In totaal zijn 307 brieven en kaarten opgeborgen gebleven in een kastje op de zolder van hun huis in Zaandam. Dit bijzondere verhaal ‘Liefde Bedreigd’ is buiten op het HEMbrugterrein geplaatst op verhalenpanelen.

Cacaomaand bij IFIKZ: excursies, lezingen, boekpresentatie, workshops.

Maand van de Geschiedenis bij Zaans Erfgoed.

Het archief legt uit hoe je in digitale archieven kan zoeken

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *