Zaanse Olympische sporters krijgen eigen pad in Omzoom

Zaanse sporthelden worden geëerd met hun eigen straatnaam (eigenlijk: padnaam) in het nieuwe plan Omzoom in Saendelft, Assendelft.

Het gaat om Gé Dekker, Jaap Boot en Jochem Bobeldijk.

Gé Dekker (1904 – 1995) was een wedstrijdzwemmer die deelnam aan de Olympische Spelen van 1924 in Parijs. Hij maakte deel uit van de estafetteploeg 4 x 200m ‘vrije slag’ die werd uitgeschakeld in de eerste halve finale. Op zijn enige individuele nummer, de 100m ‘vrije slag’, werd hij uitgeschakeld in de vierde serie.

Kanovaarder Jochem Bobeldijk (1920 –  2010) nam deel aan de Olympische Spelen van 1948 in Londen en 1952 in Helsinki. Ook hij won geen medailles. In 1948 werd hij zesde in de ‘Kajakrace over 10.000m’, bij de Spelen van 1952 eindigde hij als achtste. Bobeldijk was diverse keren Nederlands kampioen. Hij was lid van kanovereniging ‘Qua Vadis’ in Zaandam.

Jaap Boot (1903 – 1986) was een atleet gespecialiseerd in de 100m en het verspringen. Nam deel aan de Olympische Spelen van 1924 (Parijs) en 1928 (Amsterdam). Op de Spelen van 1924 won hij op de 4x100m een bronzen medaille. Op het onderdeel ‘verspringen’ werd hij uitgeschakeld. In 1928 nam hij deel aan de 100m maar werd uitgeschakeld in de derde serie.

Hieronder nog eens het volledige plan.

 

omzoom

Deel dit artikel:

4 reacties

 • aart molenaar

  De gemeente Zaanstad begaat hier een historische vergissing.
  niet vanwege de sporters maar vanwege de tot standkoming van een sporterswijk.
  al enkele jaren geleden, in een veel eerder stadium zegde de toenmalige wethouder Piet Keizer toe aan de fractie van Democratisch Zaanstad toe dat bij de eerste mogelijkheid de sport ers uit Zaanstad ge-eerd zouden worden met een straatnaam of plein.
  Zo jammer dat het weer zo moet lopen.

  Aart Molenaar

  • Hans Kuyper

   Een ‘historische vergissing’, inderdaad. In meerdere opzichten en niet alleen van de gemeente Zaanstad; voor een sporterswijk is het gewoon nog veel te vroeg. Lees verder het verhelderende stukje dat vandaag op de site van ROSA staat. Inclusief oplossing!
   http://www.rosa-zaanstad.nl

 • Diederik

  Ron Stevens, ook een olympisch kanoër(1980) van Quo Vadis.
  Of moeten ze eerst dood zijn?

 • De Orkaan

  Er zijn veel meer Olympische sporters uit de Zaanstreek geweest. Deze zijn overleden, namen vernoemen naar bestaande personen kan onhandig uitpakken (Winnie Mandela?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *