Zaanse Schans wil ‘all-inclusive’ kaart

‘All-inclusive’ suggereert gratis toegang en gratis eten en drinken op je vakantieadres, maar ‘all inclusive’ op de Zaanse Schans betekent: parkeren, plassen, molens en musea.

Als de kaart doorgaat, worden er geen geen losse kaartjes meer voor molens of musea verkocht. Toegang tot molens en musea zit in de parkeerkaart. De kaart krijgt een ‘marktconforme’ prijs voor gewone toeristen en dagjesmensen, inzittenden van touringcars betalen een ‘zeer gereduceerd tarief’.

Dat plan van Stichting Zaanse Schans, De Zaansche Molen, Zaans Museum en Museum Zaanse Tijd kwam op de valreep bij de gemeenteraad van Zaanstad binnen, een paar uur voordat in het Zaanstad Beraad over de invoering van een Vermakelijkhedenretributie (VMR) op de Zaanse Schans ging praten.

Die VMR van 25 cent per verkocht kaartje op de Zaanse Schans moet ingevoerd worden op 1 februari. Eerder werd de invoering al drie keer uitgesteld, en dat zou nu ook wel eens kunnen gebeuren. Voorwaarde is een alternatief plan van stakeholders op de Schans, en deze all-inclusive is zo’n alternatief.

Ondernemers

In het Zaanstad Beraad werd niet of lauw op de plannen gereageerd. Hans Kuyper van ROSA zei dat het hem weinig uitmaakte of VMR werd ingevoerd, “er komt toch niemand, een paar turfjes zetten is genoeg”.

Jos Kerkhoven van DZ was de felste tegenstander, vooral omdat ondernemers niet betrokken waren bij het plan. Dat lijkt vreemd omdat zij bij een Card niks betalen en aan de VMR nauwelijks (alleen de rondvaarten). Maar ondernemers zijn vooral tegen omdat ze de kaart onsympathiek vinden en vrezen dat het tot daling van bezoek zal leiden (wat in deze zware tijden fataal zou kunnen zijn).

Afsluiten

CDA’s Marc Wit wilde opnieuw praten over een kaart voor ‘iedereen’ wat in de praktijk zou betekenen dat de Zaanse Schans niet langer openbaar gebied zou zijn. Dat idee werd al snel onderuit gehaald door wethouder Baerveldt die stelde dat onttrekking aan de openbare ruimte eigenlijk geen optie was.

Via Twitter reageerde wethouder Rob Berkhout (Womerland) ook meteen:

“Ik mag toch hopen dat Marc een grapje maakt. Zo’n historisch belangrijke verbinding voor voetgangers en langzaam verkeer tussen #Wormer en #Zaandijk kun je toch niet opheffen! #nietdoen”

De kern van het nieuwe plan lijkt als twee druppels water op het vorige (toen het nog een ‘duinkaart’ heette). De kaart geeft toegang tot musea en molens; ‘faciliteiten’ (toiletten) zijn niet te bezoeken zonder de kaart. Parkeerders kopen automatisch de kaart met toegang tot attracties (ook dus als ze daar geen gebruik van willen maken of als ze in het bezit zijn van een Museumjaarkaart die ze sowieso gratis toegang geeft).

Variabel tarief

Voor het toiletbezoek hebben de bedenkers een oplossing: de kaart blijft bijvoorbeeld een maand geldig. Dus toch kopen, ook voor langsfietsende Zaankanters. Die zijn goedkoper uit als ze ergens koffie gaan drinken. Als een kaart lang geldig blijft ontstaat er ongetwijfeld een levendige zwarte handel.

Tegen het afsluiten van het toiletbezoek waren bij een vorige bespreking in de raad van Zaanstad grote bezwaren gerezen.

De kaart krijgt een variabel tarief: duur op drukke dagen en tijden en goedkoper buiten de spits, ‘bezoekmaximalisatie’ wordt dat genoemd. Als voorbeeld wordt gesteld dat een Nederlands gezin een ‘marktconform’ bedrag gaat betalen maar dat inzittenden in een touringcar een ‘zeer gereduceerd tarief’ betalen voor een kort bezoek.

Scheepswerf

Het grootste deel van de opbrengsten gaat naar de musea en molens, Zaanstad krijgt geld voor haar investeringen op de Schans, hoe die verdeling is en hoeveel Zaanstad krijgt moet nog worden vastgesteld. Ook wordt het gebruikt om nieuwe ‘attracties’ toe te voegen. Hier dus toch een een soort van primeurtje, als ‘nieuwe elementen’ worden een scheepswerf, een school, een brandweer en een Vermaning genoemd.

Voor de zomer ‘uitgerold’ volgens de bedenkers. Wie het plan leest, ziet meteen dat zoiets totaal onmogelijk is: technisch, juridisch, financieel en organisatorisch is het zeer complex.

Foto: Zaanse Schans afgelopen zondag

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Erik Schouten

  Begrijp ik dat nou goed, dat je als passant of vrijwilleger eerst een kaartje moet kopen om het zaanse schans gebied te betreden? Ook zijn er particuliere bezittingen op de schans, moet je om hen te bezoeken ook een kaartje voor hebben?

 • Olga de Meij

  Het gehele plan van de stichting is onzin en juridisch onmogelijk . Een auto met 4 inzittenden gaat geen verplichte card kopen . Veel gaan nu al parkeren in woonwijken dat wordt straks nog erger. Het is openbaar terrein en de stichting mag niet gaan bepalen wie er gaat parkeren ogv het overdrachtsdocument van de gemeente naar de stichting uit 1993 en de bijbehorende statuten dat het parkeerterrein openbaar moet blijven. Fitis koppelverkoop van een kaart die ook bepaalt dat je mag piesen als je ook een kaart hebt, de zs zal een openbaar toilet worden. Dit onzinnige onuitvoerbare plan moet niet eens serieus genomen worden. Je kunt niet 2 belangrijke stakeholders te weten de ondernemers en bewoners negeren als stichting. Dit gaat nooi werken en zal leiden tot lange juridische procedures .

 • Marcel van Kampenhout

  Wordt hier opnieuw geprobeerd, de kwadratuur van een cirkel te berekenen?

 • Olga de Meij

  Het antwoord op alles is simpel geef het parkeerterrein weer terug vanuit de stichting aan de gemeente. Uit die inkomsten als het drukker wordt van parkeerterrein en toiletten, ruim. 1 miljoen kan het onderhoud van de schans makkelijk betaald worden. De zs is openbaar gebied en geen ordinair verdienmodel , dat moet tussen de oren van politici komen .

 • Judith Friso

  Wat als ik alleen (per fiets) een enkele molen wil bezoeken?

 • Ongeveer sinds de tijd van de tenten in het Veldpark, ben ik als vrijwilliger betrokken bij de inburgering van “nieuwkomers”. Vluchtelingen dus, die al dan niet tijdelijk in Zaanstad zijn. Zo af en toe neem ik een groepje mee naar de Zaanse Schans; een mooi *gratis* uitje, waarbij ik mensen kan laten “ruiken” (in de mosterdmolen zelfs *letterlijk* 😉 ) aan de Zaanse -en ook- aan de Nederlandse historie. Om een financiële drempel te vermijden neem ik de toegangskaartjes voor tenminste één van de molens voor mijn rekening. Wordt dit straks onbetaalbaar? En wat, als iemand van “mijn” groepje een keer moet plassen? Is dit wat je wilt uitdragen als Nederlands erfgoed? De Zaanse Schans… Ons historisch erfgoed…Moet *alles* dan commercieel uitgebaat worden? Ik ben het eens met Olga de Meij: geef het parkeerterrein weer terug aan de gemeente…. Simpel; alles opgelost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *