Zaanse uitslagen: VVD winnaar, PVV 2e, groot verlies PvdA

De Zaanse uitslagen (Zaanstad, Wormerland en Oostzaan) volgen de landelijke trend. De VVD verliest licht maar is toch de duidelijke nummer 1, de nek-aan-nek-race met de PVV blijft uit aangezien die partij aanzienlijk minder wint dan verwacht.

 


HIER: uitslagen gemeenteraad 2018


 

De PvdA krijgt de grootste klap uit haar geschiedenis, de partij raakt in de Zaanstreek zo’n drie kwart van haar kiezers kwijt.

Ook D66 en GroenLinks gaan flink vooruit in vergelijking met de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Kleine partijen van Partij van de Dieren en 50Plus winnen en ook nieuwkomers DENK en Forum voor Democratie behalen goede resultaten.

De opkomst is zelden zo hoog geweest: bijna 80 procent in Zaanstad en meer dan dat percentage in Wormerland (85%) en Oostzaan (86%).

In Zaanstad is de VVD nummer 1 (19%), voor PVV (15%), D66 (11,5%), de SP (10,3%) en GroenLinks (10,1%). Daarna volgen PvdA (7.2%) en DENK (5%). Ook 50Plus, PvdD en FVD scoren goed.

Ook in Wormer in de VVD de grootste partij voor PVV, D66, GL en SP. De PvdA verliest fors.

In Oostzaan behaalt de VVD een nog hoger percentage: 28% (35 in 2012). Vergeleken met de andere Zaan-gemeenten scoort de PVV het hoogste: 17,3%. D66 en GroenLinks winnen. De SP verliest licht, de PvdA opnieuw fors.

Deel dit artikel:

9 reacties

  • Boon

    De uitslag is de uitslag maar wat mij het meest verontrust is dat toch één vijfde van de stemmen in Zaanstad naar een fascistoïde partij is gegaan. Gelukkig is het landelijk iets minder maar blijkbaar is agressie jegens een andere burger algemeen aanvaardbaar geworden.

  • Dwarsligger

    Burhan Gökalp: 39 programmapunten, 42 stemmen (zowel in Zaanstad als in Den Haag) en 61 messteken!

  • Edwin

    Dit is een zelfde beeld als bij laatste PS en gemeenteraad !20-25% van Zaanstad stemt populistisch niet vooral extreem.

  • Rob

    4 jaar geleden hadden we nog steeds de gevolgen van de zwaarste economische neergang sinds 1929, en nu? De economie groeit in Nederland momenteel harder dan in de meeste andere Europese landen, het aantal banen neemt toe, er is voor het eerst sinds lange tijd weer overschot op de begroting én (niet onbelangrijk) deze regering – hoe onwaarschijnlijk ook in zijn samenstelling – heeft voor stabiliteit gezorgd door de eerste te zijn in 20 jaar die de rit uitzat. Kennelijk zijn we vergeten dat we voordien zowat elke anderhalf jaar naar de stembus moesten.
    Voorts staat Nederland top tien in zowat alle lijstjes die er bestaan waarin geluk, welvaart en welzijn gemeten wordt.
    Partijen die hiervoor mede hebben zorg gedragen zijn echter genadeloos gestraft in het stemlokaal. Bizar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *