De Zaanse uitslagen (Zaanstad, Wormerland en Oostzaan) volgen de landelijke trend. De VVD verliest licht maar is toch de duidelijke nummer 1, de nek-aan-nek-race met de PVV blijft uit aangezien die partij aanzienlijk minder wint dan verwacht.

 


HIER: uitslagen gemeenteraad 2018


 

De PvdA krijgt de grootste klap uit haar geschiedenis, de partij raakt in de Zaanstreek zo’n drie kwart van haar kiezers kwijt.

Ook D66 en GroenLinks gaan flink vooruit in vergelijking met de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Kleine partijen van Partij van de Dieren en 50Plus winnen en ook nieuwkomers DENK en Forum voor Democratie behalen goede resultaten.

De opkomst is zelden zo hoog geweest: bijna 80 procent in Zaanstad en meer dan dat percentage in Wormerland (85%) en Oostzaan (86%).

In Zaanstad is de VVD nummer 1 (19%), voor PVV (15%), D66 (11,5%), de SP (10,3%) en GroenLinks (10,1%). Daarna volgen PvdA (7.2%) en DENK (5%). Ook 50Plus, PvdD en FVD scoren goed.

Ook in Wormer in de VVD de grootste partij voor PVV, D66, GL en SP. De PvdA verliest fors.

In Oostzaan behaalt de VVD een nog hoger percentage: 28% (35 in 2012). Vergeleken met de andere Zaan-gemeenten scoort de PVV het hoogste: 17,3%. D66 en GroenLinks winnen. De SP verliest licht, de PvdA opnieuw fors.