Zaanse vluchtelingen terug naar ZNSTD

Gisteravond werden in de gemeenteraad twee moties aangenomen die betrekking hebben op de vluchtelingen die zijn opgevangen in Zaanstad.

De eerste motie regelt dat vluchtelingen, die maanden in Zaandam hebben gezeten en een status hebben gekregen, wellicht terug kunnen keren naar Zaanstad.

Door het aannemen van de tweede motie is de weg vrij om mensen, al tijdens de opvang en de beslisprocedure, aan te moedigen om vrijwilligerswerk te doen.

GroenLinks, PvdA, SP, ROSA, Chru en D66 trokken samen op bij het indienen van de moties. Niet alleen omdat het een voordeel is voor Zaanstad om mensen die al geïntegreerd zijn binnen te halen (aan de taakstelling moet immers toch voldaan worden), maar ook omdat het een groot voordeel is voor de vluchtelingen zelf. Door het netwerk dat zij, mede dankzij de vrijwilligers, hebben opgebouwd hebben ze een grotere kans op werk, scholing en integratie.

Vrijwilligers van de projectgroep Vluchtelingen in Zaandam speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van deze moties. Zij wezen de raad op de landelijke trend en de acties in andere gemeenten en de positieve reacties daarop.

Wij vroegen Truus Vegter van de projectgroep om een reactie. Truus is blij, maar gaat nog niet achterover leunen:

‘We zijn er nog niet. De vrijwilligers blijven in gesprek met gemeente en houden vinger aan de pols. Nu de gemeente met het COA in gesprek gaat hierover, net als in andere gemeenten (Amersfoort en Utrecht bijv) gaan we er vanuit de landelijke vrijwilligersgroep ook proberen COA NL hierbij te betrekken.’

Projectgroep Vluchtelingen in Zaanstad zal adviseren in de uitvoering van de moties.

Hier vind je de complete moties: Vrijwilligerswerk en Huisvesting ZNSTD.
Op deze site vind je veel informatie over de vluchtelingen in Zaanstad.
En hier vind je ons dossier.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Uitstekend initiatief. Dit soort positieve processen helpt.

  • Annemarieke Koelewijn

    Ik zou dat zeker toejuichen omdat ik van dichtbij heb meegemaakt hoe er een sterke band is ontstaan met de vluchtelingen in Zaanstad. Voor een voorspoedige integratie zijn de contacten die ze hier hebben opgedaan van cruciaal belang en het is lastig om die contacten te behouden vanuit een ander deel Nederland als je je steeds miet melden en weinig geld hebt. Dus doen!

  • A Versteegh

    Goed, vele willen ook bij ons Zaankanters terug keren, de opvang met de kerk als middelpunt wordt ze gewaardeerd door de vluchtelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *