Zaanse wooncorporaties willen af van verhuurderheffing

Jaarlijks betalen Zaanse wooncorporaties € 20 miljoen verhuurderheffing aan de staat. Dat geld zouden ze liever steken in huizenbouw.

Samen met 180 andere corporaties steunen ze de landelijke actie #ikwileenhuis waarbij de rijksoverheid opgeroepen wordt te stoppen met de heffing.

Het bedrag van € 20 miljoen over 2019 moet deze week overgemaakt worden aan de rijksoverheid, Sandra van der Woude van Parteon: “het wordt elk jaar meer wegens de stijgende WOZ-waarde. Wij zijn de grootste in de Zaanstreek en betalen zo’n € 13,5 miljoen”.

Rochdale – die ook buiten de Zaanstreek actief is – betaalt per jaar € 38 miljoen euro aan verhuurderheffing. “Van dat geld had de corporatie makkelijk 1000 extra mensen aan een betaalbare woning kunnen helpen” volgens Hester van Buren, bestuursvoorzitter van Rochdale, “deze extra heffing is nog bovenop alle normale belastingen die corporaties net als commerciële verhuurders betalen.”

Meer dan 180 woningcorporaties hebben vandaag bezwaar ingediend tegen de verhuurderheffing. Totaal gaat het om € 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat.

#ikwileenhuis

Volgens de corporaties verdwijnt geld van huurders ten onrechte in de staatskas, hun klacht:

“Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen.

Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.”

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw volgens Parteon, Rochdale en ZVH. Ook in de Zaanstreek zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden.

De landelijke actie die is gestart tegen de verhuurderheffing heet #ikwileenhuis. De corporaties roepen woningzoekenden op ook hun verhaal te vertellen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Herman aartsen

    Eerst het kwartje van KOK, toen de pensioenpot en daarna de jaarlijkse huurpenningen. Wat zal de volgende melkkoe zijn?

  • Dick Marinus Sr

    De woningbouwverenigingen:tollenaars als collectanten voor de staat der Nederlanden…

  • Hans Postel

    Tja. Eerst – in de jaren 80 – kregen corporaties een grote zak met geld onder de voorwaarde “we willen jullie niet meer horen”. Geen subsidies meer, dat heette toen ‘brutering’. Een van de gevolgen was dat corporaties zich als projectontwikkelaar zijn gaan gedragen, met een aantal schandalen (Rochdale, Vestia…) als gevolg. De laatste jaren komt de staat langs om al dat geld terug te vorderen. Met sociale woningbouw heeft dit alles weinig tot niets meer te maken. Ik vertrok – net als mijn buurman – uit een sociale woning in de PL Tak/Klaas Katerbuurt een tiental jaar geleden, wij betaalden zo’n 350 euro huur,de corporatie heeft niets aan de woningen gedaan maar de nieuwe huurders zaten meteen vrije sector: meer dan 750 euro. Ik fietste gisteren langs de voormalige snackbar Prins Heerlijk aan de Savornin Lohmanstraat waarin inmiddels 6 appartementen zijn geknutseld. Ik zag 2 ’te huur’-posters van een makelaar. Ik ben het even nagegaan op de site van de makelaar: 49 vierkante meter; huur: 1.050 euro. Inderdaad: wooncrisis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *