Zaanse zilversmeden online

Jeanne Douwes en Arno Bruitsman willen alle Zaanse zilversmeden in beeld brengen. Een project dat begon met de speurtocht naar de firma S.I. Vet en Zonen, maar nu uitgebreid is tot alle zilversmeden die sinds 1640 in de Zaanstreek hebben gewerkt.

Het moet uiteindelijk uitmonden in een boek ‘Zilveren Meesterwerken uit de Zaanstreek’, dat in april/mei 2019 moet uitkomen. Tot dan moet de liefhebber het met een onlangs gelanceerde website doen: Zaansezilversmeden.nl.

Eerder schreven over het project omdat Jeanne en Arno op zoek waren naar enkele ontbrekende zilveren modellen van de firma Vet. Aanvankelijk dachten ze dat daar 20 verschillende modellen van waren gemaakt, maar nu blijkt dat het er misschien wel 21 zijn.

Op de site is de inleiding van het boek al te lezen. Daarin wordt ingegaan op de geschiedenis van de firma Vet, die abrupt ten einde kwam in de Tweede Wereldoorlog.

Het totale overzicht bevat meer dan 110 Zaanse zilversmeden/kashouders met hun biografieën, hun specialismen en de adressen van hun winkels.

(afbeelding van website: Zilveren Czaar Peterhuisje van de firma S.I. Vet en Zonen)

Deel dit artikel:

3 reacties op Zaanse zilversmeden online

  1. Atse schreef:

    Het zilveren huisje is te vinden in het Zaansmuseum

  2. Atse schreef:

    Er zijn overigens meer zilveren voorwerpen van Vet in het Zaansmuseum aanwezig

  3. Driek Hartman schreef:

    Het Zaans museum heeft een speciale “kast”met verlichting vanaf de buitenkant om zilveren voorwerpen te fotograferen. Ik heb daar zelf een keer gebruik van mogen maken om een paar zilveren modellen te fotograferen. Het is alleen heel moeilijk om dit bij het museum voor elkaar te krijgen.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *