Zaanstad boos op Ikea: “dit verdienen we niet”

Na zes jaar touwtrekken, slopen, faciliteren en uitstellen is de kans dat Ikea naar Zaandam komt erg klein geworden. Het bedrijf denkt over ‘nieuwe winkelconcepten’ maar zo’n winkel komt niet in Zaandam.

Op 3 december sprak Zaanstad met Ikea. Zaandam was nog steeds ‘interessant’ maar omdat het bedrijf geen traditionele woonwarenhuizen meer wil bouwen en het nieuwe concept niet in Zaandam overweegt, lijkt het hoofdstuk Ikea daarmee afgesloten.

Formeel heeft het bedrijf nog tot 1 januari 2019 de tijd om een beslissing te nemen.

In de beantwoording van vragen van Juliëtte Rot van DZ over Ikea kan wethouder Gerard Ram zijn irritatie maar moeilijk verbergen:

“Herhaaldelijk heeft Zaanstad het antwoord gekregen dat de locatie in Zaandam voor Ikea Nederland nog steeds een interessante locatie is om een nieuwe winkel te openen maar dat men de onderzoeken naar nieuwe winkelconcepten moest afwachten.

Op 3 december heeft een gesprek met Ikea plaatsgevonden. Opnieuw antwoordt Ikea Nederland dat de locatie in Zaandam nog steeds interessant is om een winkel te openen maar dat de onderzoeken van Ikea wereldwijd moeten worden afgewacht waarbij de locatie in Zaandam niet behoort tot het onderzoek naar andere winkelconcepten zoals deze wordt uitgevoerd in 30 steden in de wereld. Dit is een antwoordt wat Zaanstad naar de mening van het college niet verdient. De positie en houding van de gemeente Zaanstad ten opzichte van Ikea verandert daarmee. Het college zal onderzoeken welke mogelijkheden de gemeente heeft en zal zich vervolgens beraden op de strategie richting Ikea.”

Een strategie dus. Maar Ram geeft ook aan dat Zaanstad Ikea niet kan dwingen zich in Zaandam te vestigen.

“Het is aan Ikea als onderneming om een investeringsbeslissing te nemen. Dit is niet door de gemeente afdwingbaar. Er is geen vestigingsplicht cq bouwplicht overeengekomen.”

Volgens Ram doet Ikea onderzoek naar “andere winkelconcepten die wellicht ook in Zaanstad gebouwd kunnen worden” wat dan weer in strijd is met wat ook in het antwoord staat “de locatie in Zaandam behoort niet tot het onderzoek naar andere winkelconcepten”

Ikea is overigens duidelijk over die nieuwe concepten. Het worden kleinere winkels waar niet het volledige assortiment te zien is en die ook gericht zijn op mensen die online kopen. Ook andere merken zouden kunnen worden aangeboden. (Ook krijgen die nieuwe winkels geen restaurant en ballenbak.) Het belangrijkste is dat die nieuwe concepten in stedelijke gebieden met meer dan 10 miljoen inwoners komen. Tot dusver zijn er nieuwe winkels in New York en Londen.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Mark Damman

  Misschien dat stuk grond maar gebruiken voor de IKEA-woonwijk. Een wijk met (sociale huur / koop) woningen en appartementen voor starters die, volledig ingericht met IKEA-meubels, worden aangeboden op de markt… Voor de inrichting wordt een goede deal gemaakt door de gemeente als compensatie voor het wegblijven van de winkel. Daarnaast levert het project en een opendag, voor de oplevering van de woningen, leuke positieve reclame op voor het Zweeds meubelbedrijf. Het is zomaar een spontaan idee in de strijd tegen de lange wachtlijsten.

 • Karin S

  Geweldig verhaal weer. De grote bedrijven regeren. Prachtig mooi industrieel erfgoed voor niks gesloopt. Hoeveel heeft Gemeente Zaanstad mogen ontvangen van Ikea?

 • Rob

  Antwoordt met dt? Serieus?

 • Rob Poldner

  Ja dat er al een beeldbepalende loods gesloopt is is schandelijk. Dat IKEA niet komt was allang duidelijk aan iedereen buiten de diverse colleges. Hoe kun je je aan het lijntje laten houden…
  Het vermoeden bestaat dat bij nieuwe bedrijvigheid er weer van die afschuwelijke blikken dozen komen. Ik omarm dus het idee van Mark Damman.

 • Leentje

  Elke euro die besteed is hieraan terug halen bij Ikea. Dat pand wat gesloopt is voor die blauwe ballenbak is eeuwig zonde. Vergoeden dus!

  Nooit geen Ikea meer, onbetrouwbare zaak om mee te onderhandelen.

 • erik

  Dwingen zich hier te vestigen kan je ze niet, maar wat een ongelooflijk falend beleid om zover voor de muziek uit te lopen en maar alvast te laten slopen zonder concrete invulling. Prima plan om hier woningbouw te realiseren, maar dat zal niet passen binnen het bestemmingsplan; daarnaast is Ikea toch eigenaar van de grond? Kan de gemeente een ander plan afdwingen?

  • JBP

   Is IKEA inderdaad eigenaar van de grond? Dan kunnen ze het natuurlijk peperduur verkopen of zelf projectontwikkelaar spelen… 🙂 Mat prefab IKEA-inrichting!

 • Marc

  Ik heb liever een Hanos, Sligro of Makro in Zaanstad

  • Erik Esteie

   Het ontgaat me even wat de toegevoegde waarde van een groothandel is, als consument mag je daar niet kopen…

   En dat los van de werkgelegenheid die het eventueel zou opleveren

 • Peter Schaap

  Weigerzweden?

 • Heb altijd gezegd dat IKEA hier in de Zaan nooit een winkel zou openen omdat ze dan concurrent van zichzelf zouden worden met Haarlem en Amsterdam naast de deur. Ook als reden voerde ik aan dat internet alles op losse schroeven zet. De postbode brengt alles thuis en wereldwijd zullen er ook vele IKEA’s sluiten. Jammer dat internet!

 • Jacques Stoop

  Heb altijd gezegd dat IKEA hier in de Zaan nooit een winkel zou openen omdat ze dan concurrent van zichzelf zouden worden met Haarlem en Amsterdam naast de deur. Ook als reden voerde ik aan dat internet alles op losse schroeven zet. De postbode brengt alles thuis en wereldwijd zullen er ook vele IKEA’s sluiten. Jammer dat internet en die blokkeerzweden.

 • Jan de bruin

  Zaanstad boos!? De toenmalige wethouder moet zich met
  Terugwerkende kracht kapot schamen om eerst
  Historisch erfgoed te slopen voor er een definitieve
  Overeenkomst is met Ikea! Net als met het cultuurcluster
  Weer een voorbeeld van een spelletje tussen de REUS en klein duimpje.

 • Egbert Visser

  Het nadeel van het wegblijven van Ikea heeft ook een voordeel, de bedrijven aan de Houthavenkade de gemeente hoeft nu niet te zoeken naar een nieuwe locatie voor de bedrijven aan de Houthavenkade die plaats moeten maken voor woningbouw.

 • JK

  Ik zou dit bijna handelen met voorkennis noemen. Je stuurt een delegatie naar Zaanstad om een stukje grond aan te schaffen voor een habbekrats, onder het mom van Ikea komt. Dan al wetende dat je daar toch niet heen gaat met je bedrijf. Paar jaar wachten, verkopen conform marktprijs en tel uit je winst. Kan zomaar om een paar miljoen gaan, voor deze 35000 vierkante meter. Best de moeite om een delegatie te sturen en Zaanstad nog wat aan het lijntje te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *