Zaanstad doet warmtescan

De gemeente Zaanstad laat ’tijdens koude winternachten’ door het bedrijf Warmtescan.nl huizen fotograferen om vast te stellen hoeveel warmte er ontsnapt. Eigenaren kunnen daarna zelf maatregelen nemen om energiebesparende maatregelen te nemen.

In Zaandam zijn de eerste fotografen al gesignaleerd. Buurtbewoners zijn via een brief door de gemeente op de hoogte gesteld. Dat is overigens bij een deel pas gebeurd nadat de foto’s zijn genomen*.

Al eerder werden door de Zaanse Energie Corporatie scans aangeboden, maar daar moest je je voor inschrijven, deze scan is een “cadeautje die woningeigenaren inzicht geeft in het warmteverlies van de woning.”

Met de infrarood-camera wordt alleen een foto van de buitenkant gemaakt, de medewerkers van Warmtescan zijn gekleed in fluorescerende hesjes zodat ze herkenbaar zijn volgens de brief die wethouder Songül Mutluer liet bezorgen, ook hebben ze een brief van de gemeente bij zich.

Wie geen warmtescan wil kan zich afmelden bij Warmetescan nadat je de brief hebt gehad. (De Orkaan raadt dat aan als je een wietplantage op zolder hebt).

Boven een infraroodfoto van het Inntel waar ze nog wel wat tochtstrips aan kunnen brengen:

“Een lage temperatuur zal zichtbaar worden als blauw en naarmate de temperatuur toe neemt, zal de kleur roder worden.”

UPDATE, reactie Zaanstad: “In een brief worden inwoners vooraf geïnformeerd over de werkwijze en de mogelijkheid om een rapportje van de warmtescan van hun woning op te vragen. Ons bereiken signalen dat op sommige adressen deze brief niet tijdig is bezorgd. Dit wordt onderzocht en we zullen waar nodig actie ondernemen om te zorgen dat inwoners vooraf geïnformeerd worden over de warmtescans.”


ADVERTENTIE

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Pieter Heine

  Goed initiatief, zelf ook ooit mee begonnen maar kon er helaas te weinig mensen voor vinden een sluitende som te maken tussen kosten en baten.

  Voor het warmtebeeld als in het intel hotel, moet er goed gekeken worden naar reflectief vermogen. Het soort oppervlakte en materiaal bepaald de mate van reflectie wat opgenomen kan worden door de camera, naast de uistraling zelf. Verder is het op afstand meten van gebouwen lastiger gezien het nagenoeg windstil moet zijn. IR golven kunnen verwaaien en het beeld beinvloeden. Oftewel een valse meting opleveren.

  Een enkele foto van een gebouw is dus niet voldoende, maar meerdere hoeken zorgen voor meer nauwkeurigheid.

  Maar goed, ik neem aan dat het vaker doen….

  • Hoi Pieter, de bovenstaande warmtescan in het artikel heb ik overdag gemaakt, toen de zon scheen! Vanwege de reflectie met de hemel en ik aan de schaduwzijde net een foto kon nemen, omdat de zon achter het gebouw stond. Kon ik een mooie warmtescan op de gevoelige plaat maken. De hemeltemperatuur reflecteerde op het gebouw en hierdoor kreeg het gebouw een mooi kleurpallet van rood naar blauw. D

   Als thermograaf werken we overdag niet en opereren we vooral in de nacht. We proberen altijd meerdere hoeken een warmtescan van een gebouw te maken. Echter het plaatje met al die huizen is zo leuk dat we het niet konden nalaten deze op onze website te zetten.

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, net begonnen, ik heb het rapport al in huis.
  Gezellige warme kleuren, ik vraag mij af hoeveel blauwe huizen er zullen zijn ?
  En mensen, prop niet al te veel kieren dicht in deze corona tijd, ventilatie staat op nummer 1 !

 • Paul Kempenaar

  Scan ook reeds binnen, goed initiatief van de gemeente.

  Toch kan ik uit ervaring een aanvullende scan van de zaanse warmte scanners aanbevelen als je naar aanleiding van deze scan echt aan de slag wilt met de isolatie. Zij nemen de tijd om het huis van alle zijden, en ook van binnenuit te meten met de warmtebeeld camera. (De oudere dubbele beglazing in mijn huis straalde ook gezellig warm van de scan af)

 • M Nieuwenhuijse

  Krijgt iedereen zo’n scan?

  • Fred Baltes

   Goede actie alleen kregen wij een foto van het huis van de buren

   • Vervelend om te horen dat de warmtescan van de buren gemaakt is, waar mensen werken worden soms fouten gemaakt. Echter we hebben pas in het tweede kwartaal van 2022 mensen online toegang gegeven tot de warmtescans. Dus het bedrjf warmtescan kan deze fout helaas niet corrigeren. Miscchien contact opnemen met de gemeente voor een correcte warmtescan,

 • Dank voor de tip, m’n plantjes verdienen een warme zolder!

 • Martin Meuleman

  Ook de scan ontvangen, Was er wel blij mee. Veel aan isolatie gedaan m.b.t. de doorzon begin jaren 70 woning en zag vooral veel donkerblauw. Ook groot verschil met de buren die oud dubbel glas hebben en koudebruggen niet geïsoleerd.

 • Kees Hamster

  Ik heb bedankt, nu is het nog een cadeautje later is het een hulpmiddel voor de gemeente huiseigenaren onder isolatiedruk te zetten….

 • Ton Lameijer

  Ook wij hebben de scan en het advies binnen. In de brief stond dat het een ‘gedegen’ rapport was. Echter ons huis heeft 6 kanten en er is er slechts 1 gescand, n.l. de voordeur kant. Hier stond ook nog een raam op een kier en we kregen het advies om alle ramen en kozijnen te vervangen door Hr++ glas.? Dat is verleden jaar, voor een groot deel, al gebeurd door de firma Bot, die Weru kozijnen heeft geplaatst. Ook was er volgens het ‘gedegen’ rapport geen isolatie voor het dak nodig? Hoe kun je dit meten van af de straat? En aan dat dak is in 44 jaar nog niets gebeurd? Nee, ik denk dat het een verdien model is voor de firma uit Huizen. Razendsnel foto’s van huizen nemen en de argeloze wethouder betaald wel (de subsidie) uit.

 • Hendrik de Reus

  De warmtescan geeft van alleen de voorkant van mijn woning aan dat er warmteverlies is bij de bovenste horizontale lijst van de kunststof kozijnen ramen. Deze zijn een paar jaar geleden geplaatst rondom, voor en achter, boven en beneden. Dezelfde constatering ook gedaan voor de voordeur welke van prima hout is met een glas-in-lood raampje van 60×70 cm. Met het rapport kan ik niets doen, voor mij volkomen waardeloos.

 • Chris Klaasen-Bos

  Nutteloos en weggegooid geld staat opdat me rooster en raam open staat misschien wel lekker een beetje frisse lucht hadden beter de kosten op me rekening kunnen storten

 • Jan Schaap

  Zo houd je bureautjes aan het werk.

 • Tessa Berghouwer

  De warmtescans zouden tot 31 december 2022 beschikbaar zijn, maar ik kwam bij het opruimen net de brief met inlogcode tegen en het blijkt dat de data er nog is. Terwijl in de brief staat dat de warmtebeelden volledig automatisch worden geanonimiseerd en de database geschoond.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *