Parteon, Zaanstad en de Stichting Clean2Anywhere willen 20 ‘Tiny houses’ in Krommenie laten produceren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Clean2Anywhere gaat in juni van start in een loods van Parteon op het Chromosterrein in Krommenie. Waar de woningen in Zaanstad komen is nog niet bekend.

Clean2Anywhere van oprichter Edwin ter Velde heeft eerder deze maand de fabriek in Hoorn gesloten wegens gebrek aan medewerking van de gemeenten in Westfriesland. In de fabriek staan 21 Tiny houses klaar, maar een plek hebben ze nog niet. Er zijn wel mogelijke locaties in Andijk (gemeente Medemblik) en Avenhorn (gemeente Koggenland) maar voorlopig staat ze nog opgeslagen.

De woningen worden gemaakt van afvalplastic, veelal door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De woningen zijn bedoeld voor starters en spoedzoekers. Directeur-bestuurder Monique Kwaak van Parteon:

“De woningen zijn relatief licht en kunnen daardoor zonder paalfundering relatief eenvoudig geplaatst worden. Dit is ook een mooie oplossing voor wonen op het erf of in de achtertuin voor jongeren, of in de vorm van een kangaroowoning voor ouderen.”

Wethouders Harrie van der Laan (Wonen) en René Tuijn (Duurzaamheid) van Zaanstad zijn ook blij:

“Modulaire woningen kunnen snel gebouwd worden. Er is woningnood en die vraagt om snelle oplossingen. Door woningen te maken vanuit afval geven we ook vorm aan de klimaatdoelen. Deze oplossing is innovatief, duurzaam én sociaal. Daarom willen we deze waardevolle productieketen naar Zaanstad halen.”

Door Piet Bakker. Bronnen: WEEFF/Nieuws NH, persberichten Parteon en Zaanstad. Foto’s via Parteon/Zaanstad.