Zaanstad gestopt met maaien Bokashi-locaties

Zaanstad is gestopt met maaien op locaties waar Bokashi-bemesting of zwerfvuil zichtbaar aanwezig is. Daardoor wordt de Bokashi en het zwerfvuil niet verder verspreid op de plekken waar het gebruikt is.

Eind vorige week stopte de gemeente al met Bokashi-bemesting van parken en groenstroken. Het gefermenteerd bladafval bevatte glas, plastic en blik en stonk soms behoorlijk.

Wethouder Gerard Slegers schrijft dat

“een aantal locaties van de eerste Bokashironde al schoon is en al een aantal keren is gemaaid. We zijn per direct gestopt met het maaien van de overige locaties. Voordat we weer gaan maaien maken we eerst alle locaties van de tweede ronde Bokashi goed schoon.”

Ook bij de ‘eerste ronde’ in 2020 ging het op grote schaal mis doordat er verontreinigde Bokashi werd verspreid.

Het zwerfvuil in het groen moet volgens Slegers met de hand verwijderd worden:

“een andere methode is er niet. Daarbij wordt zoveel mogelijk afval verwijderd. We starten maandag 10 mei a.s. met een extra ronde zwerfvuil opruimen in heel Zaanstad, met name op de velden.”

Het college van B&W gaat de raad informeren over de toekomstplannen met Bokashi, en over “waar het is misgegaan met de toepassing en hoe dit in de toekomst verbeterd kan worden.”

Slegers wil “eerder en pro-actief” inwoners en raadsleden informeren over dit onderwerp (of gewoon geen vervuilde bemesting strooien?)

Lees hier ons Bokashi-dossier (11 artikelen tot dusver).

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Ria Gijssen

  Het heeft de naam, maar had veel tekort ingekuild gelegen om als bokashi uit gestrooid te worden. En dan zeker niet op de speelvelden van de kinderen. Het gras groeit er nu wat overheen. Maar opgenomen is het gedumpte boomblad, want meer is het niet…nog lang niet zoals eerder vanuit het gemeentehuis beweerd werd.

  • Addy Glas

   Was mij ook opgevallen. Droog blad, nog niet gefermenteerd. Vreemd dat dit niet gezien of gecontroleerd is. Of was er geen tijd om het uitrijden uit te stellen? Zo ja dan is het project dit jaar voor niets geweest. Weggegooid geld naast de enorme vervuiling. Misser op misser , dit jaar šŸ™

  • Cor Tump beheeradviseuf openbare ruimte

   Dit is een verkapte bezuiniging. Openbaar groen moet maar zelden worden bemest.Alleen rozenvakken en sommige bloemvakken vragen bemesting. De zogenaamde Bokaschi leidt alleen tot brandnetels en bramen. Door jaren verkeerd beheer is dat in de plantsoenen al massaal aanwezig. Wethouder een accountant is geen goede adviseur

 • Connie De Jong

  Schandalig dat is het enige juiste woord. Plastic, en dergelijke in de natuur strooien.
  Zijn ze nou helemaal gek geworden. Laatst een documentaire hierover gezien. Ze kunnen echt niet alles eruit filteren. Stoppen is de enige optie.

 • M. vd Poel

  Kunnen de verantwoordelijke niet gefermenteerd worden?

 • Kees Nugter

  Opruimen van de vervuiling lijkt mij een mooi klusje voor het college in hun vrije tijd.

 • Kev Bakker

  Goed gedaan vrienden bij de Oorkaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *