Alweer een prijs voor Zaanstad, nu een bekroning als één van de 10 “Gouden Gemeentes”. De onderscheiding is voor 10 Gouden Gemeenten die sinds de decentralisaties van zorg naar gemeenten op de goede weg zijn volgens de MOgroep.

De 10 Gouden Gemeenten zijn Almere, Alphen aan de Rijn, Deventer, Ede, Heerenveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad.

Volgens de organisatie “grijpen deze gemeenten de grote veranderingen in het sociaal domein aan om op een slimme manier te vernieuwen, samen met bewoners en organisaties.”

Marijke Vos – voorzitter van de MOgroep – profiteren zowel de gemeente als haar inwoners van deze werkwijze. “Door vroegtijdig, laagdrempelige ondersteuning te organiseren krijgen bewoners snel de hulp die ze nodig hebben. Zo voorkom je waar mogelijk dure, specialistische zorg. Een win-win situatie.”

De 10 Gouden Gemeenten zijn niet geselecteerd omdat álles daar goed gaat. Immers, in deze periode van transities gecombineerd met forse bezuinigingen moeten er keuzes gemaakt worden. Alle gemeenten zijn hard op zoek naar de beste manier om deze taken vorm te geven. Deze gemeenten zijn geselecteerd omdat ze een aantal aspecten heel goed en merkbaar hebben opgepakt.

Kenmerkend is dat deze gemeenten al vroegtijdig begonnen zijn met de hervorming van het sociaal domein. Ze geven de ruimte aan burgers, sociaal werkers en andere organisaties om – in samenspraak met de gemeente – het beleid en de uitvoering vorm te geven, en laten burgers niet vallen.