Zaanstad: halt aan kunstverkoop op Zaanse Schans

B&W van Zaanstad willen geen vergunning geven om nog iemand schilderijen en prenten aan de Zaanse Schans te laten maken en verkopen.

Op de Schans is al minstens één kunstartiest actief die kunstwerkjes verkoop, dat is genoeg volgens de gemeente.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit (de kunstenaar in kwestie uiteraard) kunnen tot 30 oktober een bezwaarschrift tegen de weigering indienen bij B&W.

Foto (De Orkaan) met de drukte op het voetpad tijdens de zomer van 2017 op de Zaanse Schans.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • Kees

  Iets met vrijemarkt werking….

  Als er nog iemand daar een markt voor ziet laat die persoon dan lekker. Misschien is die tweede artiest veel beter dan de eerste artiest.

  Ah ja, de gemeente zaanstad laat zich weer eens kennen.

  • paul

   Misschien is een derde artiest nop beter. Of een vierde, of een vijfde, of een zesde, of nummer 50? De inkomsten per artiest worden minder en er ontstaat opdringerigheid.
   Kijk in Parijs hoe op kleedjes overal troep wordt aangeboden. Dat is eigenlijk nog verboden. Moet je voorstellen hoe het zou zijn als het echt legaal was.

   De kracht van de schans is dat de commercie je niet wordt opgedrongen. Een schilder of tekenaar die er bezig is, is prima. Maar laten we er geen Amsterdam van maken.

   Maar laten we wel vooral veel blijven zeuren over de gemeente 🙂 De gemeente zijn we immers met elkaar, allemaal.

  • Hans pattinasarany

   Mischien beter dat er iedere week een ander daar schillderd of 2 anderen en de werken ergens in een van de winkels te koop wordt aangeboden. Zodat iedereen een kans krijgt. En bij ziekte altijd wel een schilli der is te zien.

 • Ik wou een vergunning ook navragen. Het is een van mijn favoriete plekken hier in de buurt. Het zou echt jammer zijn als het verboden wordt. Volgens mij is het belangrijk om diversiteit te kunnen bieden.

  • Erik Esteie

   Beste Kinga

   Ik denk niet dat iemand je verbied om daar te schilderen of te tekenen, en wat houd je tegen om ander werk op een tablet te laten zien waarna je een kaartje afgeeft waarop te zien is waar je werk te koop is?

   Wat anders, misschien is het een idee om eens in de zoveel tijd(wekelijks?) een markt te organiseren waarop ieders talent verkocht kan worden?

   Ik denk dat niet iedereen zit te wachten op de standaard dingen die aan elke toerist verkocht wordt in de winkels en variatie brengt leven in de brouwerij 🙂

   • Talent ‘verkoopt’ men niet mijnheer Esteie.
    Dat zou dom zijn.
    Men ‘woekert’ ermee (Matteus 25: 14-30).

    • Erik Esteie

     Beste Mijnheer Schaap,

     U snapt best wat ik bedoel 😉

     Wat ieders talent voortbrengt en daarna waard is bepaalt de markt zelf(of wat de gek er voor geeft)

     En wat Matteus op de 25e schreef om 14:30 vind ik niet zo boeiend, als hij zich graag uit de markt wil prijzen, soit, voor hem 10 anderen….

     Verder wil ik er graag aan toevoegen dat ik niet in een commissie wil zitten die bepaald wat kunst is, of passend bij het merk Zaanse Schans, of niet. Dat laat ik graag aan de deskundigen over

 • Nicky075

  Eens Kees, al moet het in mijn optiek wel binnen de authentieke setting passen. Tevens moet het de doorstroom niet belemmeren en geen verdere overlast veroorzaken. De artiest die daar nu al een jaar of 5 werkzaam is levert trouwens een fantastische bijdrage aan de belevenis. Dus waarom niet kijken naar opties voor meerdere artiesten?

 • De Orkaan

  In de Stationsstraat werken twee fietsverhuurder naast elkaar met vergunning van de gemeente. Dat kan kennelijk wel.

  • Willemsen

   Kan het wezen dat ze daar de nodige pecunia aan kunnen verdienen en wellicht bij die kunstschilders niet of weinig?

  • Jan v/d Broek

   “De stationsstraat”, volgens mij kent Zaanstad er meerdere.
   Ik denk dat, ongeacht welke straat er bedoeld wordt, de situaties verschillend zijn, bij de Zaanse Schans is het meer van belang om het karakter ervan te bewaren, een overmaat aan artiesten kan dat schaden.

 • Ed Romeijn

  Onze gasten op de Schans zeggen juist kleinschalig ondernemerschap te waarderen. De aanwezigheid daarvan zijn ze thuis ook gewend. Ze verbazen zich over de regelzucht van de gemeente en de bij enkele grote ondernemers geconcentreerde commercie. (En de ’s avonds gesloten openbare toiletten.)
  “Omkering van het recht” heeft er ook al toe geleid dat de koetsier in Oud-Zaandijk moest stoppen; hoezeer ook op prijs gesteld door de Zaandijkers.
  Anderen die ook op deze manier een inkomen wordt ontzegd kunnen met mij contact opnemen.

 • t vredenburg

  een goeie beslissing van de gemeente zaanstad , die ene kunstenaar is er al één té veel !
  een goed inzicht is dit ! de zaanse schans is vrij van antree uniek !
  de verdienste ; moet blijven waar het is namenlijk op de zaanse schans
  niet door een paar penseel trekkers die misschien s,avonds gevuld naar huis gaan
  een tourist geeft maar een keer zijn geld uit
  laat dat dan omdat het gratis is aan de ondernemers van de zaanse zijn .

  • Nicky075

   Je bedoeld dat ze beter hun geld kunnen uitgeven bij Tours & Tickets, Henry Willig, Amsterdam Diamond Center of een ander typisch Zaanse ondernemer actief op de Zaanse Schans….

 • Leo

  Spreek vooral namens uzelf, hr. Romeijn.
  De riksja, de fietskoerier, de mannen in blauw geruite jurk met een accordeon….vreselijk, al die nep.

 • Wat een pech, dit leek me juist een heerlijke manier om volgend seizoen een aantal dagen mee in te vullen.
  Het lijkt me zonder plaatselijke verordening overigens een moeilijkt te handhaven zaak, als de arriest in kwestie percario betaald heeft (mits hij grond gebruikt) is het venten zonder vergunning gewoon legaal toch?
  Misschien is dit eel een mooie kans om iets van een strook/ruimte in te richten, specifiek voor het venten van kunst?

 • Isolde

  En dat koddige meneertje dan, 80+, met die zelfgemaakte klompen en gevlochten mandjes, (uit Edam oid), zo leuk! Dit soort mensen zijn juist smaakmakers,
  mag dat nu dan ook niet meer ? Het moet niet gekker worden!

 • Leentje

  “Op de Schans is al minstens één kunstartiest actief die kunstwerkjes verkoop”

  Ik vraag mij af, Orkaan: Bedoelen jullie (Of de gemeente) Wouter Corduwener? Die tekent/verkoopt al jaren.

  spreekt ook een kleine 20 talen trouwen, Leuke man.

 • Mick

  Als ze maar 1 vergunning willen uitgeven kunnen ze de vergunning niet voor een kortere periode opstellen. Bijvoorbeeld 3 jaar en de vergunning met een veiling elke 3 jaar veilen aan de hoogste bieder. Heeft iedereen een eerlijke kans en levert het ook nog wat geld op voor de zaanse schans. De bieders kun je eventueel nog via een voorselectie selecteren om zodoende de gewenste kwaliteit te bewaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *