Zaanstad heeft locatie voor ‘gebruikersruimte Veldpark’, gaat eerst ‘participatie’ organiseren

De plek voor inloopvoorziening met gebruikersruimte (waar onder toezicht drugs worden gebruikt) voor de groep die overlast veroorzaakt in en rond het Veldpark, is inmiddels gevonden. Zaanstad wil die locatie nog niet openbaar maken, maar eerst de communicatie en participatie met de buurt organiseren.

De gemeente vindt het belangrijk wat de omgeving ervan vindt, maar de plek staat vast: “meedenken gaat vooral over hoe dat acceptabel kan zijn en niet of het ergens anders kan.”

Om dat proces over het ‘politiek lastige dossier’ waarbij ‘weerstand’ wordt verwacht te begeleiden zoekt Zaanstad een ‘Adviseur Communicatie en Participatie voor vestiging van een inloopvoorziening (met gebruikersruimte) in een woonbuurt.’

Daarvoor heeft de gemeente recruiter Yacht ingeschakeld die tot begin 2023 bij Zaanstad wordt gedetacheerd. Uit de tekst:

De overlast wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan een harde kern van 10 tot 20 personen die in het park hangen, alcohol en/of drugs gebruiken, het park vervuilen en voor geluidsoverlast zorgen.

Een van de oplossingsrichtingen is het zoeken naar een inloopvoorziening met een gebruikersruimte. Enerzijds om deze mensen uit het park te krijgen en de overlast van de omwonenden en gebruikers van het park te verminderen. Anderzijds om de doelgroep zelf een kans op een beter bestaan te bieden door ze te begeleiden en een prettige plek te bieden, waar meer mag en kan dan in de reguliere zorg.

De locatie die nu voor ligt, vraagt om een zorgvuldig participatie en communicatie traject.

Voor openbaarmaking van de locatie wordt een plan gemaakt om de omgeving te betrekken. De nieuw aan te trekken adviseur “helpt de projectleider ook met de communicatie rond besluitvorming, maakt kernverhalen en Q&A’s.”

“Ervaring met en kennis van omgevingscommunicatie en interactieve participatie met omwonenden” is gewenst, “bij voorkeur huisvesting van complexe doelgroepen, dus omgaan met weerstand en juist zoeken van kansen.” De nieuwe medewerker moet ervaring hebben met het organiseren van bewonersbijeenkomsten.


Terzijde: waarom adverteert Zaanstad niet gewoon (en tegen aanzienlijk lager kosten) bij lokale media (bijvoorbeeld bij De Orkaan)? Dan richt je je op mensen die hier wonen en een (andere) baan zoeken.

Lees hier alles over de problematiek rond het Veldpark.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Nico Smit

  Gemeente Zaanstad zoekt een nieuwe Kop van Jut, omdat een projectleider en een senior communicatie adviseur
  niet bekwaam zijn. (Door wie zijn deze aangesteld ??)

 • M Wolkers

  En deze overlast loopt door via dat prachtige fietspad langs de wijken Kogerveld en naar jagersplas parkeerplaats. Waar langs ook de nodige dealers gebruikers voorzien .
  Ook bij ns station Kogerveld waar die woonboot ligt voor rare stichting waar geen bewoner wat aan heeft.

 • Leyena van der Laan

  Ik snap niet dat Zaanstad er voor kiest om Criminaliteit te faciliteren.
  Harddrugs zijn verboden. Handhaaf en forceer behandeling om af te kicken.

  Niks is sneller afkicken dan een dichte deur en “Nee”.

  Maak harddrugsgebruik weer eng.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.