Door een gaatje in de Opiumwet mag een eigenaar van honderden kilo’s drugs met een geschatte straatwaarde van tussen de zes en acht miljoen euro zijn spullen lekker zelf houden en gaan verhandelen.

Medio oktober werden aan de Penningweg in Zaandam bij een controle door gemeente, politie en omgevingsdienst bedrijfspanden gecontroleerd, daarbij werden honderden kilo’s van verschillende designerdrugs gevonden.

Maar het waren dus geen ‘verboden’ drugs: “door het ontbreken van een molecuul in de chemische verbindingen kon de politie een groot deel van de middelen niet in beslag nemen”. Ook kan de eigenaar niet worden vervolgd. Burgemeester Hamming wilde het pand langdurig sluiten, maar die vlieger gaat ook niet op. Op vrijdag 24 november gaat het pand weer open en kan de eigenaar beschikken over de grondstoffen.

Volgens Zaanstad konden er maar “enkele tientallen kilo’s” wel in beslag worden genomen. Maar dat was kennelijk niet genoeg voor vervolging en sluiting van het pand.

Opiumwet

Burgemeester Jan Hamming en teamchef van de politie basisteam Zaanstreek Sherwin Tjin-Asjoe roepen na deze teleurstelling de Tweede Kamer op om met spoed het wetsvoorstel tot wijziging van de Opiumwet te behandelen. Drugscriminelen kunnen volgens hen nu “met speels gemak de huidige wetgeving omzeilen.”

“Door de huidige Opiumwet kunnen gehaaide drugscriminelen spelletjes met ons spelen. Producenten en handelaars in drugs zijn bedreven in het buiten de radar opereren en bovendien creatief in het vinden van manieren om de Opiumwet te omzeilen. Die creativiteit bestaat onder andere uit het ontwikkelen van nieuwe middelen die qua effect sterk lijken op de reeds verboden drugs, maar net anders zijn qua samenstelling. Het zijn veelal nog onbekende middelen waarvan aannemelijk is dat zij vergelijkbare gezondheidsrisico’s kennen als verwante substanties die al wel op lijst I van de Opiumwet staan”.

In juli 2022 is er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om de Opiumwet aan te passen waardoor volgens Hamming en Tjin-Asjoe effectiever kan worden optreden:

“we staan nu met lege handen vanwege het gebrek aan wettelijke rugdekking. Criminelen kunnen zich verrijken met miljoenen en de volksgezondheid loopt gevaar omdat deze spullen de samenleving in verdwijnen. Het is totaal onverantwoord dat deze wet nu al anderhalf jaar blijft liggen. Langer wachten kan echt niet. Behandeling staat nu gepland op eind februari 2024, maar nog drie maanden wachten is schandalig. Wij roepen de Tweede Kamer op dit wetsvoorstel met spoed te behandelen.”

Door Piet Bakker. Bron: persbericht Zaanstad, contact met woordvoerder burgemeester, foto: Wikipedia.