Zaanstad koopt bos (Pas Op!)

In deze tijden van PAS is het hebben van een bos een mooie plus. Kan je compenseren en salderen.

Zaanstad was al een tijdje van plan het plofbos op het Hembrugterrein te kopen (officieel heet dat ‘kleibos’), en heeft dat gister dan ook daadwerkelijk gedaan.

Op termijn gaat de gemeente het bos openstellen voor publiek. De kale plekken worden opnieuw bebost. Hembrug Zaandam B.V. blijft eigenaar van de gebouwen in bos. Zaanstad doet het beheer zelf (wethouder Songül Mutluer wordt dus een soort van boswachter – zie foto helemaal onder).

Zaanstad zelf schrijft dat anders (de taalpolitie is nog niet op het stadhuis gearriveerd):

“Daarvoor wordt een geraamte van grote bomen geplant, welke wordt aangevuld met de beoogde toekomstige bomen om het bos met haar eigen natuur gereed te maken om het open te stellen voor bezoekers.”

Voor het niet-beboste stuk worden nog plannen gemaakt, de woningbouw daar staat voorlopig in de ijskast nadat de Raad van State het bestemmingsplan vernietigde. Ze was het niet eens met de zienswijze van de gemeente dat de uitbreiding (1000 woningen) in feite niks anders was dan een extra rijtje huizen van de Russische Buurt. In december wordt een Voorbereidingsbesluit voor het Hembrugterrein verwacht.

Bosbezoek raden we voorlopig af. Meestal is het hek van de Bosweg dan ook dicht (onder) maar soms staat het open en De Orkaan zou De Orkaan niet zijn als we dan geen kijkje zouden nemen, de ‘kale plekken’ zijn dus drijfzand (foto boven en helemaal onder nogmaals).

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), gemeente Zaanstad en ontwikkelcombinatie ABC-L.I.F.E (Hembrug Zaandam B.V.) planten een boom ter ere van overdracht bos Hembrugterrein, v.l.n.r. Patrick Schlick, Wethouder Songül Mutluer, Pieter Dijckmeester, foto van Bart Homburg


Bronnen: aankondiging en persbericht Zaanstad, foto’s De Orkaan en Zaanstad

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *