Ze is er nog steeds beduusd van. Saskia Heijmans kreeg de schrik van haar leven toen ze in februari terug kwam van vakantie en haar voordeur bijna niet meer open kreeg. ‘Ik dacht dat hij klemde, maar er bleken 19 zware enveloppen te liggen. Het waren parkeerboetes uit januari: voor elke werkdag één.’ Totaalbedrag: € 1.426,90. 

‘Ik woon al mijn hele leven in de gemeente Zaanstad en ik heb altijd netjes al mijn gemeentelijke belastingen betaald,’ aldus Heijmans (60). ‘En nu dus opeens deze enorme stapel parkeerboetes. Ik was er van ontdaan want ik kan het geld eigenlijk niet missen. Gelukkig hebben mijn gepensioneerde ouders me geholpen om het bedrag op tafel te leggen.’

Hoe heeft het zo fout kunnen gaan? Heijmans woont aan het Vurehout, vlak achter het station. Er is, net als elders in Zaanstad, een flink tekort aan parkeerplaatsen en de gemeentelijke scanauto’s zijn in deze wijk dan ook flink actief. Ze had tot en met 31 december een parkeervergunning voor de beboete auto, maar die moet jaarlijks per 1 januari worden verlengd. ‘De e-mail die daarover door de gemeente is gestuurd is niet binnen gekomen, omdat het daarvoor opgegeven mailadres gehackt is en niet meer in gebruik. Daarnaast stuurt de gemeente een brief, die eind 2023 binnen had moet komen. Maar die heb ik nooit ontvangen.’ 

Post weggegooid

Uitgerekend op het Vurehout en een aantal omliggende straten is in november en december enige weken geen post bezorgd, omdat een bezorger enige tijd de post niet bezorgde maar weggooide. De Orkaan berichtte hierover in december. ‘Een buurvrouw zei tegen me: logisch dat je die brief over het parkeren niet hebt ontvangen: wekenlang werd onze post door een bezorger in een container gedumpt,’ aldus Heijmans. 

Na het geld geleend te hebben heeft Saskia Heijmans het volledige bedrag aan de gemeente overgemaakt. ‘Ik wilde voorkomen dat de kosten nog verder oplopen, maar ik ben wel in beroep gegaan.’ In de reactie op het bezwaarschrijft, dat is ingezien door de ombudsjournalist van De Orkaan, staat dat het hoofd van de gemeentelijke belastingen erkent dat mevrouw Heijmans vermoedelijk niet opzettelijk de fout in is gegaan:

‘Dat er geen sprake is van opzet, dat begrijp ik, maar is in dit geval niet van belang. U bent zelf verantwoordelijk voor het verlengen van de parkeervergunning. Ik zie dan ook geen reden om de naheffingstoeslag te vernietigen.’ 

De zichtbaar aangedane Heijmans laat het er niet bij zitten. ‘Wie iets fout doet, moet betalen. Dat snap ik, en voor mijn part laten ze me wel een paar van deze boetes betalen of desnoods de helft. Maar ik had toch wel op enige coulance van de gemeente gehoopt.’ Ze heeft inmiddels bezwaar aangetekend bij de rechtbank in Haarlem.

‘Maar eigenlijk zit ik daar helemaal niet op te wachten. Het liefst zou ik gewoon in gesprek gaan met de gemeente om te kijken hoe we dit op een redelijke manier op kunnen lossen.’ 

Door Arne Doornebal.