Zaanstad onderaan in AD-plaslijst

We willen niet meteen zeiken, maar we kregen toch een enigszins bedrukt gevoel toen we het AD vanmorgen lazen. Hoewel er aan de de haringtest van de krant een luchtje schijnt te zitten, lijkt ons de toilettentest waterdicht.

De kop was vernietigend voor een van de meest waterrijke gemeentes van Nederland: “Moet je nodig? Dan kun je Zaanstad beter mijden.”

Slechts één toilet per 8.100 inwoners! In Súdwest-Fryslân is dat één per 2000 volgens het onderzoek dat gedaan werd door waarkaniknaardewc.nl.

Normaal gesproken zouden we – pislink – namens alle mensen in hoge nood meteen een advocaat – bv mr. Peter Plasman – inschakelen om Zaanstad een poepie te laten ruiken. Maar in dit geval hoeven we niet zo nodig.

De raad heeft namelijk bij de laatste begrotingsbehandeling het Openbare Toilet op de agenda gezet middels een motie! Nu weten we ook wel, in een motie kan je niet plassen (zoals oud-staatssecretaris Jan Schaeffer ooit zei) maar we houden hoop en gaan met samengeknepen billen afwachten hoe Zaanstad zich uit deze benarde situatie redt.

Op de foto het openbare gemak op De Dam (werkt die eigenlijk wel?)

Deel dit artikel:

20 reacties

 • hans van loo

  Gelukkig is die genderneutraal……..toen al aangepast aan de hype die volgen zou.

 • dirk

  Dat is natuurlijk de ware reden van het cultuurcluster……..
  Meer openbare toiletten…….

 • hans van loo

  Ik krijg nare gevoelens van die cocon.
  Zag er iemand ingaan,maar er niet meer uitkomen.Opgeslokt? Wacht wel tot ik thuis ben of als dat geen optie is ergens wat gebruiken en aldaar tevens het noodzakelijke doen op dat moment.

 • De Orkaan

  Wij vinden dat iemand die “Hans van Loo” heet zeker moet reageren op dit verhaal.

 • Kees S

  Pieter Plasman heet echter wel Peter Plasman. Maar het blijft natuurlijk wel een mooie naam als advocaat bij dit verhaal.

 • Kees

  En waar zijn die zeldzame toiletten dan? Ken er niet 1.

  • Didier

   Behalve de al in het artikel genoemde openbare gelegenheid nabij de Zaandammer sluis, is er i.e.g. een ‘krul’ achter de Hervormde kerk in Krommenie. Maar die is zó goed verscholen dat je al moet weten dat die daar staat…

 • Wendy Kind

  Zondag is het Wereld WC Dag. Misschien kan Zaanstad dan een kleine boodschap uitdragen en zo hoger eindigen op de volgende Plaslijst? Dan zeiken we nergens meer over.
  Maar serieus: een openbaar toilet (voor vrouwen) in Zaandam ken ik niet.

  • JK

   Dus als vrouw kun je niet naar een genderneutraal toilet. Neem even de moeite om de website die De Orkaan noemt te bestuderen en je ondekt dat er echt WEL openbare toiletten voor vrouwen zijn. Die bij supermarkten tellen b.v. ook mee.

 • JK

  Een bestudering van de website waarkaniknaardewc.nl leert dat er hier zo goed als zeker met cijfers wordt gespeeld. Zo denk ik dat Zaanstad en Zaandam weer eens door elkaar worden gehaald, waardoor de score anders wordt. Verder, in een dunbevolkte gemeente heb je natuurlijk al snel minder inwoners per toilet dan in een dichtbevolkte. Het feit dat Amsterdam hoog scoort heeft simpelweg met de concentratie van locaties met een openbaar toilet te maken. Bovendien zou je daar eigenlijk de 17 miljoen toeristen nog bij op moeten tellen, en ik denk dat de score dan heel anders wordt.

  • Wendy Kind

   Een openbaar toilet vind ik een toilet dat zich op of aan de openbare weg bevindt, vrij toegankelijk is en wordt schoongehouden door bijvoorbeeld de gemeente. Zoals er veel in het buitenland zijn. En die ken ik echt niet in Zaandam. Naar de wc in winkels of supermarkten mag bijna nooit. Tenzij bij de Hema en dan betaal je ervoor. Prima, maar dat vind ik geen openbaar toilet.

   • JK

    Als voorbeeld: bij de Dekamarkt op de Prinsenstraat mag je zo vaak als je wilt gratis naar de wc. Ook ik kom regelmatig in het buitenland, maar die wc’s die je schetst ken ik niet.

   • luttik

    Juist Wendy. En desgevraagd kon ik bij een winkel langs de ontdempte gracht toch niet gebruik maken van het toilet. Vervelend als je een darmziekte hebt.
    Het zijn de vereniging voor mensen met deze ziekten en de maag lever darmstichting die vorig jaar zijn begonnen met het onderzoek naar openbare toiletten die ook nog toegankelijk moeten zijn voor invaliden.
    Als je aan de oostkant van de ontdempte gracht problemen krijgt is er in het gemeentehuis de eerste mogelijkheid die zich voordoet. Ga je niet redden. Zeker weten. Waarvan acte.

 • Ik tel op die site 27 wc’s, uiteraard zonder Wormer, en exclusief de twee langs de snelweg. We hadden in 2017 154.037 inwoners, dus dan kom ik op 1 wc per 5705 inwoners. Dat is bij lange na niet de slechtste.

  • JK

   Dank je Eelco. Wat verder nog mee zou kunnen spelen is de bereidheid om de wc’s aan te melden, of te zorgen dat ze in de app verschijnen. Ik zou het al bijna weer ‘nepnieuws’ willen gaan noemen. Feiten, of wat daarvoor door zou moeten gaan moeten echt, zoals jij dat nu gedaan hebt (en ik ook) tegen het licht gehouden moeten worden. Bijna niets klopt.

 • Bewoner Poelenburg

  Zoon van 16 gaat altijd naar gemeentehuis als ie nodig moet. Ideaal!-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *