Zaanstad ongeletterd… Orkaan pakt handschoen op

Een op hol geslagen tekstverwerker? Bulgaarse toetsenborden op het Stadhuis? Geheimschrift? Chimpansees die Raadinformatiebrieven schrijven?

Wat de oorzaak is van de onleesbare brief die het college gisteravond online zette, is onduidelijk, maar raadsleden Harrie van der Laan (POV) en Rina Schenk (VVD) vielen over deze manier van communicatie over een belangrijk onderwerp als laaggeletterdheid.

Uit de Raadsinformatiebrief van wethouder Natasja Groothuismink is uitsluitend op te maken dat het over laaggeletterdheid gaat maar de inhoud is onleesbaar.

Lisa van Tongeren, taalcoach bij de Bieb in Zaanstad, stelt dat deze brief eigenlijk een prima illustratie is van het probleem van laaggeletterdheid:

“dit is wat mensen die moeilijk kunnen lezen zien als ze een ambtelijk schrijven of nieuwsbericht onder ogen krijgen: spaghetti op papier, onbegrijpelijk, letterlijk onleesbaar. Wat mij betreft heeft Zaanstad de zaak echt op de kaart gezet met deze brief.”

De redactie van De Orkaan heeft de kwestie aan haar stichtingsbestuur voorgelegd. Voorzitter Jan Lapére:

“Laten wij die handschoen oppakken. In de Zaanstreek is laaggeletterdheid een probleem waar je niet omheen kan door de omvang, maar waar je makkelijk omheen gaat door het gebrek aan zichtbaarheid.

Streekgenoten die moeite hebben met lezen en schrijven worden niet alleen belemmerd in hun dagelijks functioneren, maar zij hebben ook minder toegang tot het dagelijkse nieuwsaanbod.

Daar moeten we wat aan doen. Laten we naast De Orkaan een site met Zaans nieuws maken: met elke dag één nieuwsbericht op een vaste tijd. Goed bereikbaar en goed leesbaar. Niet kinderachtig. Wel de moeite waard.

En we noemen het KortZaans.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *