Zaanstad: schoon, veilig (maar geen fiets- en OV-stad)

Het verkeer in Zaanstad stoot relatief weinig CO₂ uit, de luchtkwaliteit in de bebouwde kom is prima alhoewel er wel relatief veel verkeerslawaai is. Ook op gebied van verkeersveiligheid doet Zaanstad het goed.

Minder goed is het bij de voorzieningen voor fiets en OV. De bereikbaarheid met fiets en OV is slecht en er zijn relatief weinig fietspaden en OV-fietsen.

Dat blijkt uit de Benchmark duurzame, actieve, gezonde mobiliteit van het Onderzoeksbureau CE Delft waarbij 30 grote gemeenten in Nederland zijn vergeleken.

Op het gebied van de uitstoot van CO₂, NOx en fijnstof is Zaanstad bijna zo schoon als Middelburg en laat alle andere gemeentes achter zich. De verkeersveiligheid is goed, vooral vanwege het relatief geringe aantal ernstig gewonden en fietsongelukken. Qua geluidsoverlast staat Zaanstad op de 21e plek.

Bij vrijwel alle criteria die te maken hebben met fietsen, wandelen en OV (paden, voorzieningen, stallingen, OV-fietsen, schone bussen, deelauto’s, laadpalen) zit Zaanstad in het rechterrijtje, laag (“maar ook weer niet extreem laag” volgens het rapport.

Zaanstad is vergeleken met Alkmaar, Breda, Emmen, Leeuwarden, ‘s-Hertogenbosch, Almere, Delft, Enschede, Leiden, Tilburg, Amersfoort, Den Haag, Groningen, Maastricht, Utrecht, Amsterdam, Deventer, Haarlem, Middelburg, Apeldoorn, Dordrecht, Heerlen, Nijmegen, Zoetermeer, Arnhem, Eindhoven, Hengelo, Rotterdam en Zwolle.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Hans Hoeve

    Onderzoeksbureau CE Delft zou eens fijnstoflobby moeten meten langs de appartementcomplexen bij de Zaan.
    Elke dag kan je meubilair schoonmaken. De schoonmaakdoek is dan roetzwart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *