Een bedrijfspand aan de Sluispolderweg in Zaandam is vandaag gesloten voor de duur van negen maanden. Dit omdat er tijdens een controle op 11 februari van dit jaar een hennepkwekerij en verdovende middelen zijn aangetroffen.

De burgemeester kan dit doen op basis van artikel 13b* van de Opiumwet. Door de periode van sluiting zou het pand ‘uit het drugscircuit’ worden gehaald. 

Zaanstad stuurde ons zojuist een persbericht met de volgende informatie:

‘Op de begane grond van de loods is een kweekruimte gevonden. De ruimte was onder andere met houten balken en gipsplaten afgetimmerd. Achter de toegangsdeur was een voorruimte gemaakt, waarin onder andere een schakelbord met elektronische zekeringen en wandcontactdozen, een watervat met een waterpomp, meerdere jerrycans met groei- en bloeimiddelen en een grote OptiClimate, aangesloten op het waternet werden gevonden.

Boven deze ruimte werd nog een vergelijkbare kweekruimte gevonden. Achter de toegangsdeur van deze ruimte waren 488 hennepplanten, een kunstlicht met tijdklok, veertien assimilatielampen een een afzuiginstallatie aanwezig.

Door een fraude inspecteur van de netwerkbeheerder werd geconstateerd dat de stroomvoorziening voor de hennepkwekerij illegaal werd afgenomen.

Door een medewerker van het bedrijf Liander werd vastgesteld dat er een elektriciteitskabel vanuit het bedrijfspand was aangelegd naar buiten het bedrijfspand en dat deze illegaal was aangesloten op de hoofdkabel, die ook de andere bedrijven op het terrein van elektriciteit voorzag.

De kabel was in het pand aangesloten op de kweekruimtes, op apparatuur en assimilatielampen, zodat de weggenomen elektriciteit niet werd geregistreerd door een elektriciteitsmeter.’