‘Door een medewerker van de afdeling Straattoezicht is op 21-10-’23 om 14.00 uur geconstateerd dat op de locatie Weszijde te Zaandam een reclamezuil is aangetroffen.’ 

Een rood a-4’tje is geplakt op een zuil die geplaatst is door de organisatoren van festival IFIKZ als onderdeel van een buitenexpositie. De reclamezuil heet bij de organisatoren ‘trotter’ en die is onderdeel van 10 andere trotters*. 

Binnen twee dagen moet het geval verwijderd worden en blijven. Anders wordt het verwijderd door Zaanstad, waarbij de kosten op IFIKZ worden verhaald. 

Vreemd want ZNSTD betaalt flink mee aan de buitenexpositie en het festival. Het staat voor 2023 voor 45.724 euro op de begroting. 

Onze gemeente lijkt een veelkoppig monster te zijn, waarbij straattoezicht spreekt namens de burgemeester en wethouders die op hun beurt achter het evenement zouden staan. Wie prikt de paarse krokodil lek?

Update

Inmiddels weten we dat handhaving heeft gehandeld nadat De Vermaning over de positie van de zuil aan de bel trok:

‘Woensdag is er een grote uitvaart in de Vermaning en de rouwauto kan daar nu niet komen door die zuil.
Wanneer de zuil 5 meter verder was geplaatst op het brede gedeelte van het trottoir was er niets aan de hand geweest.
Het ie de onhandig gekozen plek waar deze nu staat. Wij kunnen nu niet bij de uitrit van de kerk komen met de auto en dat zal toch niet de bedoeling zijn. Dus zo spannend is het niet, het is de zuil verplaatsen zodat niemand er last van heeft.’

Wij vroegen IFIKZ naar de vergunning en zij gaven de volgende reactie:

‘Wij zijn ook nogal verbaasd hierover, zeker omdat gemeente Zaanstad ons dit niet laat weten. Natuurlijk hebben we een vergunning hiervoor aangevraagd én gekregen. Morgen kunnen we pas er achteraan, want de afdeling Straattoezicht is nu dicht.

Verder hebben we gisteren een fantastische eerste festivaldag achter de rug, met veel blije bezoekers. Dat mag ook wel vermeld worden, toch?’

(die vieze rochel op het pamflet is niet van ons):

Buitenexpositie

* Dit jaar komen bij de Buiten-Expo jongeren aan het “woord”. Studenten van het Regio College in Zaandam krijgen in september een foto-workshop ‘Streets of the World’: fotograferen met smartphone van de bekende fotograaf Jeroen Swols. De studenten geven met foto’s vorm aan de opdracht om in de eigen omgeving van Zaanstad het thema Groots Dromen te verbeelden. De onderliggende vraag is “Wat inspireert mij als student, als jongere aan de Zaanse Industrie?” Ongeveer 50 jongeren doen aan deze foto-workshop mee.

Uit de gemaakte foto’s stelt IFIKZ een selectie van 10 foto’s samen voor de Buiten-Expo van het IFIKZ-festival. Deze tien geselecteerde foto’s presenteren we op grote trotters in de Zaanstreek. Aan de ene kant van het bord zien we de foto zelf, aan de andere kant lezen we een korte toelichting van de student op de gemaakte foto. Zo maken we van de buitenexpositie een positief statement over hoe Zaanse jongeren nog steeds groots durven te dromen, net als hun voorouders die aan de wieg stonden van de Zaanse Industrie.

Door: Merel Kan, foto: Erik Esteie, info van IFIKZ