Zaanstad strijdt tegen oprukkende criminaliteit

Oud-korpschef Gerard Huijser van Reenen gaat de gemeente Zaanstad (onbezoldigd) adviseren bij de strijd tegen de oprukkende misdaad in de gemeente.

Het team dat de criminaliteit gaat aanpakken is begin deze maand van start gegaan met vijf leden, daar komen nog drie mensen bij, gespecialiseerd in de wet Bibob (waarbij de ondernemers gescreend worden) en sociale fraude.

Zaanstad gaat twee aangevraagde horeca-vergunningen weigeren en is bovendien bezig met het intrekken van drie andere horeca-exploitatievergunningen.


Ook het preventief fouilleren dat twee weken geleden plaatsvond in het centrum van Zaandam hoort bij de strengere aanpak. Bij de algemene beschouwingen hebben vooral VVD en POV gepleit voor het intensiveren van dit soort acties.

In het weekend van zaterdag 13 op zondag 14 is er door de politie preventief gefouilleerd in het centrum van Zaandam. Dat leverde enkele steekwapens en kleine hoeveelheden drugs op. De actie was van tevoren aangekondigd.

Toenemend geweld

Onaangekondigd preventief fouilleren, waar de POV om vraagt, is juridisch onmogelijk. Of zulke acties – die veel politie- en handhavingscapaciteit elders wegnemen – dan ook erg effectief zijn is de vraag. Bovendien moet er aselect gefouilleerd worden, dus niet gericht.

De achtergrond was niet alleen de steekpartij waarbij de 16-jarige Nick Bood om het leven kwam. Het was ook ”toenemende geweld” in het uitgaansgebied aldus de begeleidende brief van de gemeente.

Er is in het centrum namelijk in “toenemende mate sprake van overlast- en geweldincidenten”. Deze toename wordt veroorzaakt door een combinatie van drugsoverlast (Zilverpadsteeg e.a.), hangjongeren (o.a. Rozenhofgroep) al dan niet vermengd met uitgaanspubliek en soms de aanwezigheid van OMG’s (outlaw motor gangs).

Zilverpadsteeg

Na de steekpartij in de nacht van 29 op 30 april was het in het daaropvolgende weekend ook “zeer onrustig en gespannen” aldus de gemeente. Er was sprake van diverse geweldsincidenten.

De groep bij de Zilverpadsteeg, zo’n 150 mensen groot, is grotendeels bekend bij de handhavers. Van de 103 in kaart gebrachte leden is ruim een derde tussen de 12 en 17 jaar oud. Met elkaar had deze groep al ruim 900 vergrijpen op hun naam staan: drugs, diefstal, beroving, geweld en zedenmisdrijven. Bij twee leden van de groep zijn de afgelopen maanden wapens aangetroffen.

Straathoekwerkers en jongerenwerkers durven vanwege de agressie geen contact meer met deze groep te maken. Twee handhavers (BOA’s) zijn mishandeld door de groep, in één geval heeft de BOA daarbij hersenletsel opgelopen.

Uitgaansleven

De kopstukken van de groep – die bekend zijn – vertonen zich ook in het uitgaansleven waarbij ze regelmatig agressief en gewelddadig gedrag vertonen.

Leden van deze groep zijn volgens vermoedens van schooldirecteuren ook actief op hun school met de handel in wapens een drugs.

Na het bekend worden van deze informatie schreef het OVO een brief waarin gesteld werd dat men zich “niet herkende” in deze voorstelling van zaken, en men verwees naar het veiligheidsonderzoek van de scholen. Dat onderzoek gaat niet over drugs en wapens maar over pesten, bovendien is de voornaamste verdachte van de steekpartij waarbij Nick Bood om het leven kwam – en waarbij het om een ruzie over drugs ging – leerling van de OVO-school Zaanlands Lyceum.

Coffeeshops

In de stukken wordt er nauwelijks over de twee coffeeshops in de buurt gesproken – eerder zouden die trouwens ‘nauwelijks’ problemen hebben opgeleverd. De eigenaar van Moonlight aan de Czaar Peterstraat was betrokken bij de vervalsing van documenten toen hij de illegale coffeeshop Green Heaven aan de overkant – het voormalige Fellini’s – wilde betrekken. De gemeente heeft aangifte tegen hem gedaan en de coffeeshop dichtgespijkerd. Dat de overlast in de Zilverpadsteeg en omgeving gerelateerd is aan coffeeshop Headlines is voor de hand liggend.

De andere horeca is niet altijd even inspirerend, de gemeente liet één van de café’s in dat gebied al eens sluiten. De andere zaken kenmerken zich door onduidelijk gebruik en veelvuldige naamsveranderingen.

Zaanstad gaat het ‘stoplichtconvenant’ waarbij gemeente, politie en makelaars wilden voorkomen dat particuliere huurwoningen en bedrijfspanden worden gebruikt voor criminele doeleinden, “evalueren”. Het convenant is op landelijk niveau al beëindigd.

Rozengracht

Sinds de gemeente de Rozengracht tot evenemententerrein heeft gebombardeerd en twee banken aan de beide zijden neer heeft laten zetten functioneren die vooral als hangplekken. De groepen jongeren blowen er, laten een grote hoeveelheid troep achter en bedreigen buurtbewoners.

Andere hangplekken in het centrum zijn bij het Zaantheater – waar de steekpartij waar Nick Bood het slachtoffer van werd begon – en de Beatrixbrug.

De beide parkeergarages, in het Rozenhof en in de Hermitage zijn ook al het terrein geweest voor overlast en vernielingen.

Eerder dit jaar viel de politie in de Czaar Peterstraat een pand binnen waar harddrugs werden gedeald. In de Czarinastraat werd al drie keer in 2017 panden gecontroleerd waar illegale bewoning, onderverhuur, stroomdiefstal en onveilige situaties werden aangetroffen.

Behalve binnenvallen en dichttimmeren grijpt de gemeente ook in door Handhaving en politie vaker de groepen aan te spreken. De Russische Buurt gaat bovendien op de schop, de Vomar verhuist naar het leegstaande stuk in de Rozenhof – op de oude plek komt een bewaakte fietsenstalling. Op de Rozengracht komt een woontoren.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Knabbelaar

  Tip voor de gemeente Zaanstad, nodig eens een delegatie van de Guardia Civil uit.
  PS: vergeet de tolk niet.

 • themx

  Preventief ME op donderdag,vrijdag en zateravond. Straalt meer autoriteit uit, waardoor mensen vaak nog een keer extra nadenken. Amsterdam heeft dit ook jaren gedaan, met success

 • Ricardo

  Ik hoop van harte dat de heer van Reenen bij deze nieuwe job minder zal declareren bij de gemeente dan hij toen der tijd bij de politie deed. Ik herinner mij een relletje een paar jaar terug waarin hij privé bonnetjes declareerde als korpschef bij de politie…

 • Eelco

  Ik hoop dat de Gemeente ook eens gaat inspecteren bij de talloze kapperszaken die als paddestoelen uit de grond schieten hier. Waar een tweedehands zaak zat op de Zuiddijk zit alweer een kapper, en in de belzaak op de hoek Czaar Peterstraat en Czarinastraat (met uitzicht op de poller) komt ook alweer een kapper. En er zaten er al zoveel, terwijl het juist met een kapperszaak appeltje eitje is om geld wit te wassen. Nauwelijks inkoop, dus controle is lastig of die klanten echt zijn geknipt.

 • Hannes

  Camera’s bij de Bruna????
  Zit er ooit wel eens iemand achter? het straatje recht tegenover in de Damkade
  Het is af en aan met dealers en ander gespuis die daar niets te zoeken hebben
  Veeg het eens een keer schoon dan kunnen de mensen weer normaal naar Zaandam komen en gezellig uitgaan stel een zone in? Komen ze niet voor een horeca gelegenheid dan wegwezen die hebben niets op de Dam en omliggende straatjes te zoeken wees verdomme eens wat harder de mensen voelen zich niet meer veilig ik weet zeker het volgende incident zal niet lang op zich laten wachten ik zal de volgende fakkel alvast weer kopen!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *