Zaanstad verrekent zich: opbrengst ‘retributie’ 50% lager

Het plan om op elk kaartje dat voor een attractie op de Zaanse Schans verkocht wordt een kwartje ‘vermakelijkheidsbelasting’ te gaan heffen is een kwartaal uitgesteld, tot 1 april 2020.

Het zou Zaanstad zo’n € 800.000 opleveren, precies wat de Schans de gemeente kostte. Maar klopten die bedragen wel? Niet echt dus. In de beantwoording van technische vragen over de begroting moest Zaanstad toegeven: het levert hooguit de helft op…

Als het CDA vraagt naar de onderbouwing van die € 800.000 verwijst Zaanstad eerst nog naar een Strabo-rapport dat zoiets zou bevatten: 2,5 miljoen bezoekers die allemaal 1,5 attracties bezoeken. De Orkaan zette eerder vraagtekens bij deze berekening. Op basis van trends in bezoekcijfers van molens en musea zou het veel minder opleveren: maximaal de helft. Op dat bedrag komt Zaanstad dus nu ook uit:

“Op basis van deze aantallen en het voorgestelde tarief, wordt een kostenverhaal van ca. € 400k haalbaar geacht. Bij deze berekening wordt echter het voorzichtige uitgangspunt van de bezoekersaantallen losgelaten en wordt geen rekening meer gehouden met een gemiddeld bezoek van 1,5.”

Dat is een goed idee, in het Strabo-rapport komt die 1,5 bezoeken per bezoeker namelijk helemaal niet voor, dat was een bedenksel van Zaanstad zelf.

(De opbrengsten zijn door de latere invoering ook nog eens 25 procent lager. Als het al wordt ingevoerd, de betrokken partijen op de Zaanse Schans hebben tot 1 april om met een nieuw voorstel te komen. Ook dan zal er geld van de Schans naar Zaanstad moeten.)

DZ vraagt naar de onderbouwing van de kosten, die zouden ook € 800.000 zijn. Uit de cijfers blijkt dat het om € 771.000 gaat en dat twee van de opgevoerde posten ‘0 euro’ bedragen: de naamswijziging van station Koog Zaandijk en de bijdrage aan het EFRO transferpunt. De grootste posten zijn het onderhoud van de openbare ruimte (€ 190.000), straattoezicht (€ 150.000) en crowdmanagement (€ 150.000). De VVV staat voor € 100.000 in de boeken.


bronnen: beantwoording technische vragen over begroting door Zaanstad, eerdere berichtgeving op De Orkaan, foto: fietsverhuur (De Orkaan).

Deel dit artikel:

2 reacties

  • AJ van Gent

    Verrekenen zit in het DNA van de Zaanse bestuurder… of het nu Inverdan, de Sluis, de Zaanbrug of het Gemeentehuis is…. De ” Zaanstad reken je rijk methode” wordt overal toegepast… dus ook op de Zaansche Schans…

  • Jeannette Schoone

    Stop de subsidie aan de Zaanferry. Er zit zelden iemand in die boot, die van Amsterdam naar de Schans vaart. Het is een schip van bijleg! Dat geld kan beter in de Schans worden gestoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *