‘Fatbike met gashendel in botsing met bakwagen’, ‘Fatbike en scooter botsen bij station Zaandijk Zaanse Schans’, ‘Fatbike en bezorgscooter botsen in Wormer’, ‘Fatbike botst op auto in ’t Kalf’, ‘Fatbiker zwaargewond na aanrijding met fietsster.’ 

Een greep uit de Orkaan-koppen van de laatste tijd. 

Een groep van bijna vijftig gemeenten, samen met de Fietsersbond en artsen, roept de Tweede Kamer op om met een verbod te komen op het verkopen van opgevoerde fatbikes. Ze willen ook dat er een onderzoek komt naar een minimumleeftijd voor het rijden op deze fietsen. Daarnaast vragen ze om een landelijke campagne om ouders en kinderen te waarschuwen voor de gevaren van opgevoerde fatbikes.

Onder de ondertekenaars bevindt zich twee keer Gerard Slegers: een keer met zijn Vervoerregio-pet op, en een keer als wethouder mobiliteit van Zaanstad. Daarnaast hebben ook Oostzaan en Wormerland de petitie ondertekend. 

Eerder al, in november, luidden de bestuurders de noodklok bij minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Zij vroegen om een verbod op opvoersetjes. 

Vandaag wordt de petitie in Den Haag aangeboden aan minister Mark Harbers.

Door: Merel Kan, informatie ANP, Fietsersbond Zaanstreek, Orkaandossier, wethouder Gerard Slegers