Zaanstreek herdenkt omgekomen brandweerlieden

Vanmiddag werd door het hele land om klokslag 14:00 uur het ereteken voor de omgekomen brandweermensen (na 1945) gebracht.

In de Zaanstreek nam brandweerpost Oostzaan deze taak op zich.

Een afvaardiging van de brandweer, blusploegen Prins Bernhardplein en Oostzaan en Oostzaans burgemeester Rob Meerhof waren aanwezig bij de korte plechtigheid. Hans Harding, gebiedscommandant van Oostzaan/Wormerland/Landsmeer hield een toespraak. De vlaggen hingen halfstok.

Na afloop werd er in de kazerne gepraat over het bewust omgaan met risico’s. Een tak van sport die de Zaanse brandweer als geen ander beheerst aangezien er hier na 1918 geen dodelijke slachtoffers onder brandweermensen (tijdens uitoefening van hun vak dan) te betreuren zijn. Landelijk zijn het er 91 na 1945.

Burgemeester Faber van Zaanstad, voorzitter van het veiligheidsbestuur en in crisistijd opperbevelhebber, was niet aanwezig omdat zij ook voorzitter is van het landelijk Brandweermonument in Arnhem. Samen met regionaal commandant Hilda Raasing woonde ze daar de plechtigheid bij. Plaatsvervangend hoofd Frank Kuntz verving haar in Oostzaan.

foto-59

Foto: Jeffrey Koper

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *