En weer ging het mis. Gisteren werden langs de Weer ter hoogte van de Kleurenbuurt te Zaandam een 10-tal bomen, voornamelijk platanen, gekapt. Ze stonde niet op de kaplijst die de gemeente heeft gepubliceerd in het kader van de komende vervanging van de riolering.

Door David Sluis

Je vraagt je dus af, waar is het misgegaan? En dit ook na alle ophef rondom de onterecht afgegeven vergunning rondom de Leeghwaterweg. Is de kwaliteitsborging rondom vergunningverlening, werkopdrachten, kaartmateriaal en dergelijke op orde bij de gemeente?

David Sluis

Maar er rijzen meer vragen. Een vluchtige blik in de directe omgeving van de gekapte bomen leerde dat er tenminste een aantal kraaiennesten aanwezig waren. Nu zijn kraaiennesten niet jaarrond beschermd conform de Wet natuurbescherming, echter worden kraaiennesten soms bezet door de buizerd (ook de boomvalk) die vaak geen eigen nest bouwt.

Een buizerdnest is wel jaarrond beschermd. Welke nesten zich in de gekapte bomen bevonden is nu onbekend. De vraag die volgt is, of de aannemer die de bomen heeft gekapt gecertificeerd is, en dus in staat om vooraf de kap te beoordelen of er geen nesten e.d. aanwezig zijn en zo nee, had er dan niet iemand van de gemeente toezicht moeten houden?

Nu werkt Zaanstad met de leidraad Flora- en Fauna. Dit is geadopteerd van de gemeente Amsterdam, al enige tijd geleden. Daarin staan regels rondom het kappen van (laan) bomen. Er staat:

  • Vleermuizen: Bomen met holten, spleten of rottingsgaten geschikt voor vleermuizen worden op kaart aangegeven en bij werkzaamheden ontzien. Laanbomen met een functie als vliegroute voor vleermuizen worden gefaseerd gedund in de winterperiode (oktober –februari).
  • Broedvogels: Bomen met in gebruik zijnde nesten/holen van broedvogels worden op kaart aangegeven en bij werkzaamheden ontzien. In overleg met een ter zake kundige wordt bepaald tot welke afstand er van het nest/broedhol gewerkt kan worden. Bomen met bewoonde of bewoonbare horsten van roofvogels worden op kaart aangegeven en bij werkzaamheden ontzien.

Achteraf is moeilijk vast te stellen of van bovenstaande sprake was. In ieder geval is er een flinke hap uit de laanbeplanting genomen.

Opvallend was dat de bomen duidelijk gemarkeerd waren, met kleurtjes. Wie heeft dat gedaan? Ik neem aan de gemeente. Met welke kaart in de hand? En als je een beetje logisch nadenkt, dan kun je toch vermoeden dat op deze plek geen rioleringsbuis loopt? Stelt dan niemand zich de vraag of elke boom die op de kaplijst staat, wel de juiste is? Is er een dubbelcheck?

David Sluis

Vanavond zullen er actualiteitsvragen worden gesteld door Partij voor de Dieren (Judith Raa) en GroenLinks (Romke Mathkor), die beiden ook aanwezig waren bij de gekapte bomen.

David Sluis