Zandvlakte ‘verwoest’ natuurgebied Westzaan

Westzaners, natuurliefhebbers en leden van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) hebben bij de gemeente en de provincie geprotesteerd tegen de ‘verwoesting’ van het beschermde veenweide-gebied langs de Middel in Westzaan.

Vlak langs de weg, voor de onderdoorgang onder de A8, is op weiland van naar schatting 1 hectare groot, een zandvlakte ontstaan. Volgens de bezwaarmakers zijn hier niet de vereiste vergunningen voor gegeven.

Het gebied maakt onderdeel uit van het Natura2000-gebied Polder Westzaan. Op het terrein zijn drainagepijpen aangebracht en zand gestort. Ook liggen er palen en ander hout.

De bezwaarmakers hebben geen idee waar het voor dient, alhoewel sommigen vermoeden dat het om een terrein voor paarden gaat. Opdrachtgever is de bewoner van Middel 90, vlak naast het terrein.

Het terrein is een ecologische verbinding met het Guisveld en heeft een belangrijkle natuurwaarde. Naast het gebied ligt de kanoroute naar het Guisveld.

Toezichthouder voor Natura2000 gebieden is de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) van Provincie Noord-Holland. De Afdeling Handhaving heeft het werk op 15 februari bezocht. Bij de RUD is geen melding of vergunningaanvraag bekend hoewel dat wel verplicht is.

Na het bezoek heeft de heer T. Jong van de RUD gevraagd aan de opdrachtgever om het werk stil te leggen zolang het onderzoek nog duurt aldus het relaas van de bezwaarmakers.

Ook bij Zaanstad is geen aanvraag of vergunning voor de werken bekend. Er zijn inmiddels diverse meldingen door burgers op de website van Zaanstad gedaan. De gemeente verwacht pas rond 22 februari te kunnen reageren.

Een vertegenwoordiger van Zaanstad is op het werk geweest terwijl ook wijkagent P. W. van ’t Veer en een vertegenwoordiger van het Hoogheemraadschap poolshoogte hebben genomen.

Het transport is gedaan door Buko en KWS, de vrachtauto’s voor het zandtransport waren volgens de bezwaarmakers “beduidend zwaarder dan toegestaan in Weiver en Middel.”

foto’s: Hugo van der Brugge, helemaal onder kaart met in geel Natura2000-gebied, cirkel rond perceel dat met zand volgestort is.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Anna de Groot (SP Noord-Holland)

  Ik heb zojuist gebeld met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (die erover gaat). Bij hen is gisteren een melding binnengekomen en ze zijn er mee bezig, werd mij verteld.

 • Anna de Groot (SP Noord-Holland)

  Natuurlijk was het al helemaal goed gemeld door KMZ, Westzaners en natuurliefhebbers. Mijn telefoontje was overbodig, dus. Maar goed bedoeld.

 • Paul

  Je mag uiteindelijk ook helemaal niets meer in dit land dat door linkse regeldrift ten onder gaat…..

 • Frank Peter

  Beetje zand op een stuk grond pal naast een snelweg, wat is het probleem? Het is kwalijk als eea zonder vergunningen wordt gedaan (regels gelden voor eenieder) maar om nu te spreken van een onschatbaar stukje natura 2000 natuur is imho wat overtrokken… maar goed, de linkse stuurlui staan weer aan wal te schreeuwen, zijn die ook weer ff zoet…

 • Egbert Visser

  Ik heb voor de gein op Google Streetview gekeken en het betreffende terrein kan je nauwelijks nog een weiland noemen.
  Het terrein lijkt al eens te zijn opgehoogd met grond en wordt gebruikt als opslag dus van een Natura 2000 gebied lijkt geen sprake.
  Het lijkt er eerder op dat het terrein verhard gaat worden.

 • Eduard

  Paarden horen toch ook bij natuur??? Trouwens hoeveel klagers waren er op de beroeps klagers na?

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *