Zaterdag 30 september: Zaanse Molendag (met filmpje)

De laatste zaterdag van september is traditiegetrouw de Zaanse Molendag. Vereniging de Zaansche Molen wil zoveel mogelijk mensen een bezoek aan de wereld van Zaanse industriemolens laten brengen.

Alle molens – op De Ooievaar na –  en het molenmuseum zijn op deze dag geopend voor het publiek.

Papiermolen De Schoolmeester krijgt extra aandacht, omdat die dit jaar zijn 325ste verjaardag viert met een gratis workshop voor kinderen die van ‘Zaans bord’ een papieren molentje kunnen bouwen.

Molenveteraan Ron Couwenhoven, de auteur van het standaardwerk Duizend Zaanse Molens houdt in De Schoolmeester vanaf tien uur lezingen over de geschiedenis van molens. In Westzaan kunnen bezoekers in het koolvletje van De Jonge Dirk naar Het Prinsenhof varen (en weer terug uiteraard).

Op de website van de Zaansche Molen staat het volledige programma van de Zaanse Molendag met uitgebreide informatie over alle activiteiten, de prijzen en de tijden.

Foto helemaal boven: De Bleeke Dood, de oudste houten stellingmolen van Nederland. De restauratie van molen De Ooievaar (onder) is bijna klaar en daardoor niet geopend voor publiek.

Filmpje over de ‘jongste’ Zaanse molen, de Paauw, van OtterDvD.

Door Jaap de Jong

Deel dit artikel:

Een reactie

  • ed.v.otterdvd

    Op zaterdag 30 september 2017 is het Zaansche molendag.
    Molen De Paauw te Nauerna en Molen De Held Jozua te Zaandam zijn op deze dag ook tussen 10 en 16 uur voor het publiek geopend. Vr.gr.ed

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *