Zaanstad onderzoeken of het mogelijk is cruiseschip Aurelia te gebruiken als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Op dit schip is plek voor maximaal 1.078 vluchtelingen.

De gemeente zou het schip in de Willem Thomassenhaven (Nieuwe Zeehaven) bij PontMeyer in Zaandam voor een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 1,5 jaar willen laten aanmeren. Dat zou daarna nog verlengd kunnen worden.

Het is volgens Zaanstad niet zeker dat het schip er komt. Er moet onderzocht worden wat de kosten zijn en of het technisch mogelijk is het schip aan te kunnen meren. Ook moeten de omliggende bedrijven goed bereikbaar blijven en moet de directe omgeving (verkeers)veilig blijven.

De gemeente heeft wel een ‘optie’, in de vorm van een intentieovereenkomst, genomen op het schip.

Ondernemers en omwonenden in de buurt van de potentiële aanmeerlocaties zijn over het onderzoek geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

De GNV Aurelia is jaren gebruikt als opvangschip voor vluchtelingen in Italië en is direct beschikbaar voor opvang. Alle hutten hebben eigen douche- en toiletvoorzieningen en op het schip zijn voorzieningen zoals onderwijs, medische zorg en speelruimte voor kinderen mogelijk.

De regio Zaanstreek Waterland moet voor 3.000 opvangplekken zorgen. In Zaanstad zijn vluchtelingen opgevangen in Taets (Hembrugterrein) en sinds kort op een riviercruiseboot aan de Havenstraat. Daar komt ook een tweede boot. Binnenkort komen er ruim 40 plekken in het oude schoolpand van Et Buut in Zaandam.