Zeecruiseschip (1.078 plekken) voor Oekraïeners in Zaanstad?

Zaanstad onderzoeken of het mogelijk is cruiseschip Aurelia te gebruiken als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Op dit schip is plek voor maximaal 1.078 vluchtelingen.

De gemeente zou het schip in de Willem Thomassenhaven (Nieuwe Zeehaven) bij PontMeyer in Zaandam voor een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 1,5 jaar willen laten aanmeren. Dat zou daarna nog verlengd kunnen worden.

Het is volgens Zaanstad niet zeker dat het schip er komt. Er moet onderzocht worden wat de kosten zijn en of het technisch mogelijk is het schip aan te kunnen meren. Ook moeten de omliggende bedrijven goed bereikbaar blijven en moet de directe omgeving (verkeers)veilig blijven.

De gemeente heeft wel een ‘optie’, in de vorm van een intentieovereenkomst, genomen op het schip.

Ondernemers en omwonenden in de buurt van de potentiële aanmeerlocaties zijn over het onderzoek geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

De GNV Aurelia is jaren gebruikt als opvangschip voor vluchtelingen in Italië en is direct beschikbaar voor opvang. Alle hutten hebben eigen douche- en toiletvoorzieningen en op het schip zijn voorzieningen zoals onderwijs, medische zorg en speelruimte voor kinderen mogelijk.

De regio Zaanstreek Waterland moet voor 3.000 opvangplekken zorgen. In Zaanstad zijn vluchtelingen opgevangen in Taets (Hembrugterrein) en sinds kort op een riviercruiseboot aan de Havenstraat. Daar komt ook een tweede boot. Binnenkort komen er ruim 40 plekken in het oude schoolpand van Et Buut in Zaandam.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • hans van rheenen

  NIET off-topic … dit schip zou mogelijk de betere oplossing kunnen worden:

  De ervaring met het opnemen van vluchtelingen bij gastgezinnen zijn nog steeds zeer beperkt en steken in een pilotfase. Voor Zaandam zijn de eerste controles thuis in dit weekend gedaan door de betreffende opgeleide organisatie(s).

  Daaruit bleek, dat de eerder verstrekte gegevens aan de gastouders over de gasten niet klopten: de aangegeven familieverhouding tussen twee volwassene gasten was fout en de toekenning van de twee kleine kinderen aan de ouders klopte ook niet.

  Ik houd nu mijn hart vast hoe dit, na meer dan acht weken intensieve voorbereiding in alle lagen van de organisatie, tòch nog kan gebeuren.

 • Nou die gaat in de categorie Zaanse Dromen komen, wat ik je brom.

 • Tineke van Enkhuizen

  Is dit wat wij, de burgers, echt willen? Ik begrijp iets vast niet. Deden we dit voor alle vluchtelingen uit andere landen die hun land ontvluchtten in oorlogstijd?
  Waarom is Oekraïne zoveel meer belangrijk voor Nederlanders? We hebben ook asielzoekerscentra – en nu zijn zij opeens de belangrijkste statushouders denkbaar. STOP met oorlogvoeren, creëer VREDE en laat Nederland eens de weg der diplomatie gaan voeren.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *